Mübarek Ramazan ayının sonuna geldiğimiz ve heyecanla
beklediğimiz bayramın yaklaştığı son günlerde bayramda beslenme sağlığımız açısından dikkat edilmesi
gereken bir konudur. Ramazan oruçlarında açlık süresinin uzun olması bunun
yanında yeme düzeninin tamamıyla değişmesi, öğün sayısı ve sıklığının
azalmasıyla yeterli enerji alamadığı sinyalini alan vücut enerji tasarrufu
yapmak için metabolizma hızını azaltmaktadır. Bu nedenle Ramazan bayramını
normal beslenme sürecimize geçiş aşaması olarak görmeli, metabolizma hızımızı
arttıracak şekilde beslenmeli ve hareketli olmaya özen göstermeliyiz.
Ramazan
Bayramı toplumuzda oldukça önemli bir yere sahiptir. Bayramın en güzel yanı ise
birçok kişinin ailesini ziyaret etmesi ve bayram sofralarında en güzel
yiyecekleri tüketmesidir. Ancak sofrada geçirilen zamanın uzun olması ve
yapılan her yemekten yeme isteği, fark etmeden ihtiyacımızdan daha fazla yemek
tüketilmesine neden olabilmektedir. Bayram süresince herhangi bir sağlık problemi
yaşamamak ve normal beslenme düzenine kolayca adapte olabilmek için dikkat
edilmesi gerekenler;
Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne
başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler
yenilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı
olacağından kahvaltıda şeker, bal, pekmez, marmelat vb. tatlı besinlerin
bulundurulmaması yararlı olacaktır.
Besinler iyi çiğnenmeli, azar azar ve sık sık
beslenilmelidir.
Yeterli ve dengeli beslenme ile sağlığın
korunması ve yavaşlayan metabolizma hızımızı arttırmak için dört besin grubunda
bulunan çeşitli besinlerden en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda
alınmalıdır.
Ramazan bayramı boyunca tatlı ve çikolata
tüketimine çok dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme
eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Şerbetli tatlılar ve hamur
tatlıları yerine meyve, sütlü tatlı veya meyveli tatlıları porsiyon konrolüne
dikkat ederek tercih ediniz.
Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin
azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde
en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere
ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto
gibi sıvı gıdalar eklenebilir.
Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek
tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince
de uymaya özen göstermelidirler.
Tüm bireyler ile özellikle yaşlılar ve tansiyon
hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bitki
çaylarını tercih etmeleri, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten
kaçınmaları önerilmektedir.
Ramazan süresince yavaşlayan metabolizmamızı
hızlandırmak için az az ve sık sık beslenme ile öğün atlamamanın yanında
mutlaka hareket etmemiz gerekir. Günde en az 30-45 dk düzenli fiziksel aktivite
yapmaya özen gösteriniz.Kısa mesafe ev ziyaretlerini yürüyerek
gerçekleştirebilir, asansör yerine merdivenleri tercih edebilirsiniz.
Herkese sağlıklı, mutlu, huzurlu bir Ramazan
Bayramı dilerim.
Zeynep Burcu KURT
Diyetisyen