Dünya Obezite Günü
18 Mayıs 2018

Obezite Nedir?

Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır. İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanabilmesidir. Karın doyurmak, açlığı bastırmak, canının çektiği şeyleri yemek veya içmek değildir.

Günlük yaşamda bireylerin (gebe, emzikli, bebek, okul çocuğu, genç, yaşlı, işçi, sporcu, kalp-damar, şeker, yüksek tansiyon hastalığı, solunum yolu bozuklukları vb.) yaşa, cinsiyete, yaptığı işe, genetik ve fizyolojik özelliklerine ve hastalık durumuna göre değişen günlük enerjiye ihtiyacı vardır.Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir.

Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18'i, kadınlarda ise %20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30'un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır.

Anlaşılacağı üzere obezite; besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması (%20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.

Obezite risk faktörleri nelerdir?


Yeme Alışkanlığı: Çok yemek, fast-food yemekler, yağlı, kızartmalı, soslu yemekler, cips, çekirdek gibi çerezler ve tatlılar.

Hareketsiz Yaşam: Normal kalori alınsa dahi bu kaloriler yakılmazsa şişmanlık oluşur. Günde 5 saat veya daha fazla TV seyredenlerde obezite gelişme riski günde 2 saat veya altında seyredenlere oranla 5 kat daha fazladır.

 Genetik: Eğer kilo problemleri olan bir aileden geliyorsanız sizin de kilolu olma ihtimaliniz %25-30 daha fazladır. 

Obezitenin neden olduğu sağlık sorunları 

Obeziteye karşı önlem alınmazsa kişi çeşitli sağlık sorunları da yaşayacaktır. Bunlar: 

• Kalp krizi riski ve koroner arter hastalığı 
• Ağır uyku apneleri ve çeşitli solunum problemleri 
• İnme riskine bağlı olarak felç geçirme 
• Şeker hastalığı 
• Yüksek tansiyon 
• Damar tıkanıklıkları 
• Karaciğer yağlanması 
• Karın yağları yüksekliği ( trigliserit ve kollesterol ) 
• Cinsel fonksiyon bozuklukları 

 

Obezite den korunma yolları

- Obezite den korunmak için besin miktarına, tüketim sıklığına ve barındırdığı kaloriye dikkat edilmelidir.

-Aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır.

-Doğal ve taze besinler tercih edilmelidir.

-Kızartma, kavurma yerine haşlama, ızgara gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

-Meyve ve sebzeler mevsiminde bol su ile    yıkandıktan sonra, mümkünse kabuğuyla tüketilmelidir.

-İçecek olarak taze sıkılmış meyve suyu, süt ve ayran gibi içecekler tercih edilmelidir.

-Haftada en az 2 kez (ızgara) balık tüketilmelidir.

-Beyaz ekmek yerine tam buğday unundan mayalandırılarak yapılan ekmek tercih edilmelidir.

-Düzenli olarak egzersiz yapmak, asla unutulmamalıdır.

-Dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ise bol miktarda su tüketimidir.

 

                                                                                                                                          Dr. Engin PEHLİVAN

                                                                                                                                            İl Sağlık Müdürü