T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü

T.C. Sağlık Bakanlığı
Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü

Facebook Twitter Google Plus Linkedin

21 Mayis Dünya Süt Günü

Güncelleme Tarihi: 20/05/2019

Süt ve süt ürünlerinin sağlığımız için gerekli olan enerji ve besin öğeleri ihtiyaçlarının karşılanmasında en önemli besin gruplarından biridir. Süt; protein, karbonhidrat, yağ grubu ile minerallerden; kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko ve vitamin olarak A, B, D, E ve K vitamini içeren çok zengin bir gıdadır.

            Sağlıklı bir yaşam için süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketilmesi oldukça önemlidir.Süt ve süt ürünleri enerji ve besin ihtiyacını karşılamada hem çocuklarda hem de yaşamın her döneminde çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarda büyüme ve gelişme oldukça hızlı olup, besin öğelerine olan gereksinim yaşamın diğer dönemlerine göre daha fazladır. Bu sebeple okul çağı çocularının günde 2-4 porsiyon süt ve süt ürünü tüketmesi tavsiye edilmektedir.

Süt ve Süt Ürünlerinin Fayadaları Nelerdir?

-Büyüme ve gelişmeyi sağlar,

-Beynin gelişme ve çalışmasında faydalıdır.,

- Göz, deri ve diş sağlığını korur, diş çürüklerini önler,

- Hücre, doku, kemik, saç ve tırnak oluşumunda rol alır ve hücreleri onarır,

- Kolesterolü ve tansiyonu düşürür,

-Yaraların çabuk kapanmasını sağlar,

-Kanın çabuk pıhtılaşmasını sağlar,

-Kasları güçlendirir, kemikleri sertleştirir ve kemik erimesini önler,

-Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir,

-İshali tedavi eder,

-Mide rahatsızlıklarını giderir,

-Sindirim sistemini düzene sokar,

-Kanserin önlenmesine yardımcı olur,

-Kilo kontrolünü ayarlar,

-Enerji verir,

-Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korur.

Sağlığımız için yaraları saymakla bitmeyen süt ve süt ürünleri tüketiminin önemine dikkat çekmek amacıyla her yıl 21 Mayıs Dünya Süt Günü olarak kutlanmaktadır.

Sağlıklı beslenin, sağlıklı yaşayın.

     Zeynep Burcu KURT

     Diyetisyen