SICAK HAVALARDA BESLENMEYE DİKKAT!
01 Ağustos 2023



            Aşırı sıcak havalarda şekerli ve yağlı beslenme modeli yerine özellikle su, vitamin, mineral içeriği yüksek Akdeniz tipi beslenme modeli tercih edilmelidir.

  • Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Sebze ve meyveler; vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve posa kaynağıdırlar.  Ayrıca zeytinyağı ile pişirilerek ya da üzerine zeytinyağı gezdirilerek yararlılığı artırılabilir. Salata gibi çiğ sebzeler de sağlıklı seçeneklerdir.
  • Kan şekerini hızlı yükselten basit karbonhidratlar yerine karbonhidrattan zengin, yağdan fakir ve posa kaynağı olan buğday, yulaf, arpa, çavdar, mısır gibi tahıllar tüketilmelidir.
  • Tereyağı gibi hayvansal kaynaklı yağlar yerine hem pişirmede hem salata vb. için sos olarak zeytinyağı kullanılmalıdır. Özellikle ‘’sızma zeytinyağı’’ en yararlı olanıdır.
  • Kolesterol düşürücü olarak bilinen  yağ türleri açısından zengin sert kabuklu yemişler, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar tüketilmelidir.
  • Sıcak havalarda kırmızı et ve işlenmiş etler seyrek tüketilmelidir. Bunlar yerine balık ve deniz ürünleri tercih edilmelidir.
  • Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.
  • Yiyeceklere tat ve aroma vererek tuz gereksinimi azaltan otlar ve baharatlar kullanılmalıdır.
  • Çay ve kahve yerine su ve bitki çayları tüketilmelidir.
  • Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.
  • Vücudumuzdan sıvı kaybı  ter, solunum, dışkı ve idrar ile olur yani sıcak havada nefes alıp vermek bile sıvı kaybına sebeptir, terlediğinizi görmeniz şart değildir. Bu nedenle günde 2-3 litre sıvı alımına özen gösterilmelidir.