10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü
10 Ekim 2023


     10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü 1992 yılından beri hem dünyada hem de ülkemizde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu doğrultuda 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Gününün ruh sağlığı ve hastalarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını arttırmak, toplumda damgalamanın önüne geçerek bilgi ve anlayışın artmasını sağlamak, kişinin ruh sağlığı ve yaşam işlevini koruyup desteklemek gibi amaçları bulunmaktadır. 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü 2023 yılı teması “Ruh Sağlığı Evrensel Bir Haktır” olarak belirlenmiş olup ilimizde de bu tema doğrultusunda etkinlikler düzenlenmektedir.

     Sağlık denildiğinde çoğunlukla akla beden sağlığı gelmektedir. Ancak beden ve ruh sağlığı bir bütündür. Ruh sağlığı salt bir şekilde ruhsal bir hastalığın olmaması durumu da değildir. Ruh sağlığının;

·         Öznel iyi oluş hali,

·         Kişinin kendisi ile barışık olması,

·         Öz saygısının ve özgüveninin olması,

·         Duygusal ve sosyal zekanın varlığı,

·         Kişinin kendi ile uyumlu olması,

·         Nedeni belli olmayan uzun süreli kuruntu, kaygı ve korkudan uzak durması,

·         Kişinin yakın ve uzak çevresi ile sağlıklı bir ilişki ve iletişiminin olması,

·         Yetenekleri, artı ve eksi yönlerini kabul edip değerlendirebilmesi,

·         Zorlu yaşam koşulları ile baş edebilmesi gibi birçok yönü bulunmaktadır.

 

        Ruh sağlığının genel sağlıkla da bağlantılıdır. Ruhsal hastalığın varlığı beden sağlığını kötü yönde etkileyebilir. Ruhsal sorunlar ve stres gibi etmenler bedensel birtakım hastalıklara zemin hazırlayabilir. Ayrıca bedensel hastalıklara eşlik eden ruhsal bozukluklar temel hastalığın şiddetini arttırması, temel hastalığın iyileşmesini geciktirmesi, tedavinin uzamasına sebep olması, tedaviye uyumu bozması gibi sonuçlar doğurabilir. Ruh sağlığını yaş, cinsiyet, alışkanlık, meslek, beden sağlığı gibi kişisel faktörler ile aile etkileri, sosyal çatışmalar, kültürel uyumsuzluklar, ekonomik zorlanmalar gibi çevresel faktörlerden etkilenmektedir. Bu noktada koruyucu/önleyici ruh sağlığı hizmetleri önem kazanmakta ve dezavantajlı kişi ve gruplar önceliğimiz haline gelmektedir. Tüm bu üzerinde durduğumuz konular ışığında ruh sağlığı hayat kalitemizin temeli olduğunu söyleyebiliriz.