3-4 EKİM DÜNYA YÜRÜYÜŞ GÜNÜ İLE SAĞLIĞA ADIM ATALIM
01 Ekim 2019

İnsanoğlu asırlardır yaptığı buluşlarla her gün yeni ufuklara yelken açmaktadır. Bunların çoğu teknoloji alanında insanın hizmetine sunulan gelişmelerdir. Her geçen gün, yaşam kalitesinin arttırılması adına günlük yaşam içerisinde kullandığımız pek çok iş ve aktivitenin daha zahmetsiz ve daha az enerji kullanarak yapılmasını sağlayacak araçlar geliştirilmektedir. Oysa kalitesi artmış bir yaşam, uygun zaman dilimleri ile üretmeye, dinlenmeye, eğlenmeye, temel gereksinimlere göre ayarlanmış sağlıklı bir yaşamı tanımlar. Sağlık ise kaliteli yaşamın olmazsa olmaz koşulu olarak kabul edildiğine göre, teknolojik gelişmelerle günlük aktivite yoğunluğunu azaltmak her ne kadar yaşamı kolaylaştırsa da uzun vadede hareketsiz bireylerin sayısını arttırmakta ve sağlığı olumsuz etkilemektedir.

Giderek daha az mesafeler boyunca yürüyen, ev dışı aktivitelere daha az katılmaya başlayan kitleler, gün içerisinde harcadığı enerji miktarını azaltırken, beslenme sıklığı ve miktarını değiştirmemektedir. Hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olmuştur.

Toplumun farklı kesimlerinde fiziksel aktivite alışkanlığını değerlendirmek üzere yapılan bilimsel araştırma sonuçları, ülkemizde çocuklar, gençler ve yaşlılar arasında fiziksel aktivitenin henüz bir yaşam stili halini almadığını göstermektedir. Bu nedenle, toplum olarak, çocukluk çağından itibaren daha hareketli, aktif, düzenli egzersiz alışkanlığı edinilmesi konusunda özendirici ve cesaretlendirici olunması gerekmetedir. Bu kapsamda 1991 yılından itibaren ekim ayının ilk haftası  “3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü” etkinlikleri ile kutlanmaktadır.

Çocukluk çağından itibaren düzenli aktivite alışkanlığının kazanılması, egzersizin günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getirilmesi ve en azından her birey için günlük bedensel aktivite miktarının arttırılması; bireysel sağlığımızın korunması ve ileride karşılaşılacak sağlık tehditlerinin azaltılması konusunda oldukça büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda kronik hastalıklardan korunmak, ruhsal ve fizyolojik olarak iyilik halinin sürdürülebilmesi adına haftada en az 3-4 gün 30-60 dk fiziksel olarak aktif vakit geçirmeye özen gösteriniz.

Sağlıklı yaşamın ilk adımı olan aktif yaşamın “3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü” ile atılmasını ve fiziksel aktivitenin yaşamımızda düzenli olarak yer alması temenni ediyor, sağlıklı günler diliyorum.

                                                                                                                             Zeynep Burcu KURT

                                                                                                                                    Diyetisyen