MÜDÜRLÜĞÜN SAĞLIK HİZMETLERİNE İLİŞKİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI:
1. İl genelinde hasta hakları ile hasta ve çalışan güvenliğine yönelik Bakanlık politikaları çerçevesinde çalışmalar yapmak, hastaların sosyal ihtiyaçlarına yönelik hizmetleri yürütmek, tıp ve kamu görevlileri etik ilkelerini uygulamak.
2. İlaç, tıbbi cihaz ve ürünler dışında kalan alanlarda yapılacak klinik araştırmalarla ilgili Bakanlıkça belirlenen iş ve işlemleri yürütmek.
3. Bakanlık tarafından belirlenen sağlık turizmi politikalarının il düzeyinde uygulanmasını sağlamak, sağlık turizmi ve turistin sağlığı ile ilgili hizmetleri yürütmek.
4. Sağlık turizmi uygulamalarının geliştirilmesine yönelik düzenlemeleri takip etmek ve ilgili kurumlarla koordinasyonu sağlamak. Sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında hizmet verecek sağlık tesislerinin yetkilendirme başvurularına ilişkin işlemleri yürütmek ve sağlık alanında ikili iş birliği kapsamında ülkemize gelen ve tedavi uygun görülen hastalara ilişkin iş ve işlemleri ilgili mevzuata göre yürütmek.
5. İlde SHGM’nin görev alanındaki diğer iş ve işlemlerle ilgili yürütülmesi gereken tüm sekretarya işlerini yürütmek ve koordine edilmesini sağlamak.
6. Sağlık hizmeti ve sağlık hizmetlerinin ücretlendirilmesiyle ilgili her türlü başvuru ve şikâyeti değerlendirmek ve sonuçlandırmak.
7. İl genelinde organ ve doku nakli, kan ve kan ürünleri, diyaliz, üremeye yardımcı tedavi, yanık, yoğun bakım, tıbbi cihazlar gibi özellikli planlama gerektiren sağlık hizmetleri ile geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının ilgili mevzuatı ve Bakanlık planlamaları doğrultusunda izin, ruhsat, tescil ve faaliyetlerine ilişkin işlemleri yürütmek, bu hizmetleri sunan kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonu sağlamak.
8. Psikoteknik değerlendirme merkezlerinin, sağlık kabinlerinin ruhsat/uygunluk belgesi ve faaliyet işlerini yürütmek.
9. Organ ve doku nakli, kan ve kan ürünleri, diyaliz, üremeye yardımcı tedavi, yanık, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile ilgili ünite ve merkezlerin ruhsat ve faaliyetlerine ilişkin işlemleri yürütmek.
10.Kan ve kan ürünlerinin temini, lojistik ve etkin kullanımı ile ilgili denetim ve planlamaları yapmak ve TÜRK Kızılay’ı ile koordinasyonu sağlamak.
11.Organ Nakli Etik Kurulu iş ve işlemlerinin yürütülmesi, Organ ve Doku Nakil Koordinatörlerinin yapacağı faaliyetlerin planlanması, denetlenmesi ve yürütülmesi işlemlerini yapmak.
12.Organ ve doku nakli bilincinin ve bağışçı sayısının arttırılmasına, beyin ölümü tespitinin ve kadavra verici sayısının arttırılmasına yönelik çalışmaları yürütmek.
13.Yurt dışı tedaviye ilişkin sağlık kurulu raporları da dahil sağlık raporları ile ilgili işlemlerin ilgili mevzuatında belirtildiği şekilde yürütülmesini sağlamak ve itiraz süreçlerini yönetmek.
14.Sağlık Bakanlığına bağlı 2. ve 3. Basamak sağlık tesisleri, Devlet Üniversiteleri, Belediyeler, Organize sanayi bölgeleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşları bünyesindeki sağlık tesislerine ait binaların ön izin, ruhsat ve faaliyet izni ile ilgili işlemleri yürütmek.
15.Sağlık Bakanlığına bağlı 2. ve 3. Basamak sağlık tesisleri, Devlet Üniversiteleri, Belediyeler, Organize sanayi bölgeleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşları bünyesindeki sağlık tesislerinin yatak/ünit artırma/azaltma, rol değişikliği, özellikli tıbbi hizmet birimi ve planlamaya tabi cihaz ilave-iptali, isim ve adres değişikliklerine ilişkim işlemleri yürütmek.
16.Sağlık Bakanlığına bağlı 2. ve 3. Basamak sağlık tesisleri, Devlet Üniversiteleri, Belediyeler, Organize sanayi bölgeleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşları bünyesindeki sağlık tesislerinde açılacak birim/ünite/merkezlerinin başvuru ve açılış işlemlerini yürütmek, izlemek ve değerlendirmek.
17.Sağlık Bakanlığına bağlı 2. ve 3. Basamak sağlık tesisleri, Devlet Üniversiteleri, Belediyeler, Organize sanayi bölgeleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşları bünyesindeki sağlık tesislerine ait ilçe, il ve bölge düzeyinde, yatak, birim ve ünite kapasitelerinin planlanmasına ilişkin çalışma yaparak Bakanlığı bilgilendirmek.
18.İl genelinde kamu ve özel hukuk tüzel kişilikleri ile gerçek kişilere ait sağlık kurum ve kuruluşların ilgili mevzuat ve Bakanlık politika ve düzenlemeleri ile planlanan hedeflere uyumunu desteklemek ve gerekli yaptırımları uygulamak, izleme ve değerlendirme raporları hazırlamak.
19.Sağlıkta tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerini düzenli olarak izlemek, mevzuata aykırı tanıtım ve bilgilendirme yapıldığı tespit edilen kişi, kurum ve kuruluşlar hakkında gerekli yaptırımları uygulamak ve uygulanmasını sağlamak.
20.İlgili mevzuat gereğince tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekim ve sağlık personeline verilen meslekten men cezası uygulamak.
21.Yıllık il denetim planlarını ve denetim faaliyet raporlarını hazırlamak ve bakanlığa sunmak, denetçileri belirlemek ve denetim ekiplerini kurmak.
22.Özel ayaktan tanı/tedavi hizmeti veren özel sağlık kuruluşlarının ön izin, ruhsat/uygunluk belgesi ve faaliyetleri ile ilgili işlemlerini yürütmek.
23.İlgili mevzuatı ve Bakanlığın planlamaları kapsamında özel ayaktan tam/tedavi hizmeti veren tabip ve uzman tabip kadro işlemleri ile tıbbî hizmet birimi, cihaz ilave-iptali, isim, adres, sahiplik-unvan değişiklikleri, kuruluş devri, birleşme, taşınma ile ilgili işlemlerini yürütmek ve bunlarla ilgili kayıtları Bakanlığın elektronik sistemindeki güncelliğini sağlamak.
24.Müdürlüğün yıllık hizmet içi eğitim planını hazırlamak ve birimler tarafından uygulanması, sonuç raporlarının yazılmasını koordine etmek.
25.Özel ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulan kuruluşların ön izin, ruhsat ve faaliyetleri ile ilgili işlemlerini yürütmek ve bunlarla ilgili kayıtları Bakanlığın elektronik sistemindeki güncelliğini sağlamak.
26.Sağlık meslek mensuplarının mevzuatlarla belirlenen görev, yetki, sorumluluk ve sınırlılıkları kapsamında çalışmalarını sağlamak.
27.Bakanlığın planlamalarına uygun olarak sağlık mensuplarının il düzeyinde mikro planlamalarını yapmak.
28.Sağlık mensuplarının görev alanı yeterlilik, yetkinlik, iş yükü ve verimlilik çalışmalarına yönelik ilgili verileri toplama, analiz ve raporlama çalışmalarını yürütmek.
29.Meslek odaları ve kuruluşları ile ilgili çalışmaları yürütmek.
30.Sertifikalı eğitimlere ilişkin iş ve işlemleri ilgili mevzuat çerçevesinde yürütmek.
31.Bakanlıkça Müdürlüklere yetki devri yapılan sağlık meslek mensuplarının diploma tescil işlemlerini gerçekleştirmek.
32.Birim görev alanına giren konulara ilişkin Müdürlük personeline eğitim vermek ve bu hizmetlerin yürütülmesine ilişkim denetlemek yapmak.
33.Müdürlüğün yayın işlerini Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile işbirliği çerçevesinde koordine etmek. Görev alanı ile ilgili veri toplamak analiz ve raporlama çalışmalarını yapmak ve/veya yaptırmak.
34.Faaliyet alanlarıyla ilgili eğitim programları hazırlayarak uygulamak ya da uygulatmak, görev alanıyla ilgili araştırmalar yapmak, konu hakkında sempozyum, panel, çalıştay, seminer vs. etkinlikleri düzenlemek ve düzenlenen ulusal ve uluslararası etkinliklere katkı ve/veya katılım sağlamak.
35.İl Sağlık Müdürü tarafında verilen benzeri görevleri yapmak.
MÜDÜRLÜĞÜN İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ HİZMETLERİ İLİŞKİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI:
1. Eczanelerin; açılması, nakli, devri, kapanması, geçici kapalı tutulması, ruhsatının askıya alınması, denetlenmesi, ilgili şikayet ve bildirimlerin değerlendirilmesi, muvazaa araştırma ve değerlendirmesinin yapılması, eczaneler hakkında gerekli kayıtların tutulması ile eczanelere uygulanacak cezalara ilişkin kayıtları tutmak ve kontrollerini yapmak.
2. Eczanelere, mesul müdür atanması, ikinci eczacı çalıştırılması ve bunların görevden ayrılmalarına yönelik iş ve işlemleri yerine getirmenin yanında yardımcı eczacı çalıştırılmasına ilişkin kayıtları tutmak ve kontrollerine yapmak.
3. Eczacı Yerleştirme Sistemi başvurularını onaylamak ve Kurum tarafından yapılan yerleştirme sonrası işlemleri yürütmek.
4. Tip-1 ve Tip-19 biyosidal ürünler ile kozmetik ürünlerin piyasa gözetimi ve denetimi ile üretim yeri denetimine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek
5. Beşerî tıbbi ürünler ile özel tıbbi amaçlı gıdaların piyasa kontrol faaliyetleri ve kalite şikâyetlerinin değerlendirilmesi kapsamında, Kurum tarafından talep edilen numunelerin alınmasına ve gönderilmesine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
6. İlaçlar ile özel tıbbi amaçlı gıdalarda tespit edilen mevzuatında aranılan kriterlere aykırılık sonucu uygulanmasına karar verilen idari yaptırımların (idari para cezası) yerine getirilmesine yönelik iş ve işlemleri yürütmek.
7. Piyasadan geri çekilmesine karar verilen ve ilgili firma tarafından toplatılan ilaçların tespitine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
8. Sahte/kaçak olduğundan şüphe edilen ilaç tespit edilmesi halinde hastaya ulaşımının engellenmesi amacıyla gerekli tedbirleri alarak Kuruma bilgi vermek.
9. Yasal tedarik zinciri dışında ilaç hareketlerinin tespiti halinde gerekli kontrolleri yapmak.
10.Kalite hataları hariç olmak üzere; mevzuata aykırılık şüphesiyle Kurum tarafından, ilaçların tedarik zincirinden toplatılmasına veya mühür altına alınmasına karar verildiği hallerde mühür altına alma, toplatma ve imha işlemlerini yürütmek.
11.Mahkeme ya da savcılık soruşturmasına konu ilaçlarla ilgili olarak adli süreçlerin sonucuna göre ilgili makamlarla irtibata geçerek halk sağlığının temini açısından ilaçların imha edilebilmeleri için gerekli onayları almak, imha işlemlerini yürütmek ve imha süreci ile ilgili tüm bilgi ve belgeleri Kuruma göndermek.
12.Üretim yerlerinde, dağıtım ünitelerinde, özel veya kamu kuruluşlarında uyuşturucu, psikotrop madde ve müstahzarlar ile kontrole tâbi müstahzarların tıbbî amaçla kullanımının, denetlenmesi, düzenlemelerinin uygulanmasına yönelik iş ve işlemleri yürütmek.
13.İlde görev yapan farmakovijilans irtibat noktalarının listesinin EBS (Elektronik Bilgi Sistemi)’de güncel tutulmasını ve farmakovijilans irtibat noktalarının koordinasyonunu, Kurumdan gelen talep doğrultusunda ortak eğitim ve proje faaliyetleri yürütülmesini sağlamak.
14.Sağlık beyanı mevzuatı kapsamında tanıtım ve/veya satışları denetlemek. gerektiğinde durdurma, toplama, toplatma, imha iş ve işlemleri yapmak veya yaptırmak.
15.Kamu/özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilere ait bütün sağlık kurum ve kuruluşlarındaki tıbbi cihazların kullanım şartlarının gözetlenmesi ile sağlık hizmetinde kullanılmasının sağlanmasına yönelik iş ve işlemleri yürütmek.
16.Kamu/özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilere art bütün sağlık kurum ve kuruluşlarının biyomedikal teknik hizmetlerinin sağlık hizmetine uygun şekilde işlerliğinin gözetlenmesi ve denetlenmesi işlemlerini yürütmek.
17.Kamu/özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilere ait tüm sağlık kurum ve kuruluşlarındaki tıbbi cihazların test, kontrol ve kalibrasyon işlemlerinin, kalite kontrol ve kalite uygunluk ile teknik servis faaliyetlerinin ilgili mevzuatına uygun şekilde yürütülmesini sağlamak.
18.Optisyenlik müesseseleri, işitme cihazı merkezleri, ısmarlama protez ve ortez merkezleri, diş protez laboratuvarları ile tıbbi cihaz satış merkezlerinin açılışına, kapanışına, nakline, devrine ve bu kapsamda yürütülen ilgili faaliyetlerin denetimlerine yönelik iş ve işlemleri ilgili mevzuatına uygun şekilde yürütmek.
19.Diş hekimliğinde kullanılan her türlü madde ile malzemenin üretildiği ve depolandığı iş yerlerinin mevcut yasa, emir ve prensiplere uygun olup olmadığının izlenmesi, denetiminin yapılması, yaptırımların uygulanması işlemleri ile açma, nakil ve kapatma işlemlerine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.
20.Görev alanı ile ilgili veri toplama, analiz ve raporlama çalışmaları yapmalı ve /veya yaptırmak.
21.Kurum ile yürütülen müşterek faaliyetleri, Kurumun belirlediği esaslar çerçevesinde yerine getirmek ve bu kapsamda Kurum tarafından yapılacak eğitimlere katilim sağlamak.
22.Faaliyet alanlarıyla ilgili eğitim programı hazırlayarak uygulamak ya da uygu1atmal‹, görev alanlarıyla ilgili araştırmalar yapmak, konu hakkında sempozyum, panel, çalıştay, seminer vs. etkinlikleri düzenlemek ve düzenlenen ulusal ve uluslararası etkinliklere katkı ve/veya katılın sağlamak.
23.Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.