Halk Sağlığı Hizmetleri Birimi
15 Ocak 2025

MÜDÜRLÜĞÜN HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİNE İLİŞKİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI:

 

1.   Eğitim aile sağlığı merkezleri dahil aile sağlığı merkezlerinin ve aile hekimliği birimlerinin açma, kapama ve yer değiştirme işleri ile ilgili çalışmalarını yapmak.

2.   Aile hekimliği ile ilgili; yerleştirme, gruplandırma, gezici ve yerinde sağlık hizmetleri, eğitim ve çalışma planları işve işlemlerini yürütmek.

3.   Aile hekimliği hizmetlerinin il düzeyinde tanıtımı ile bu hizmetlerin nitelik ve nicelik bakımından en uygun tekilde sunumunu sağlamak.

4.   Aile Hekimliği Bilgi Sistemleri  (AHBS) uygulamalarının güncelleme çalışmalarını ilgili birimlerle koordineli olarak yürütmek.

5.   Gezici ve yerinde sağlık hizmetleri sunulacak bölgelerle ilgili taleplerin değerlendirilmesi ve faaliyetleri yürütmek.

6.   Aile hekimlerinin vereceği sağlık hizmetlerinin nicelik ve niteliğinin belirlenmesi ile güncellenmesi faaliyetlerinin yürütmek.

7.   Aile hekimliği uygulama modelinin geliştirilmesi için araştırmalar yapmak, projeler üretme, uygulamak ve aile hekimliği ile ilişkili ulusal ve uluslararası programların sahada uygulanmasını ilgili birimlerle iş birliği içerisinde sağlamak.

8.   Aile hekimliği uygulamaları kapsamında eğitim ve geliştirme faaliyetlerini üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde yürütmek.

9.   İlde bulunan göçmenleri, statülerine göre belirlemek, ilgili birimlerle beraber sunulacak sağlık hizmetlerini planlamak.

10.Göçmenlere verilmesi planlanan sağlık hizmetlerinin, sağlık kurum ve kuruluşları arasındaki eş güdüm gözetilerek yürütülmesini sağlamak.

11.Göç sağlığı hizmetlerinin il düzeyinde tanıtımı ile bu hizmetlerin nitelik ve nicelik bakımından en uygun şekilde sunumunu sağlamak.

12.Toplu İskan, göç ve mülteci kabulü gibi durumlarda verilmesi gereken sağlık hizmetlerini ilgili birimler ile diğer resmi ve özel kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde planlamak, faaliyet ilkelerini tespit ederek koordinasyon içerisinde yürütülmesini sağlamak.

13.Göçmen sağlığı merkezi, yabancı uyruklular polikliniği, gönüllü sağlık kuruluşu gibi göçmenlere yönelik sağlık hizmeti sunumu yapan sağlık tesislerinin açma, kapama ve yer değiştirme gibi iş ve işlerini gerçekleştirmek.

14.Talepleri de göz önünde bulundurarak gezici ve yerinde sağlık hizmeti sunulacak bölgeleri belirlemek ve sağlık hizmetlerinin verilmesini sağlamak.

15.Faaliyet alanıyla ilgili izleme ve değerlendirme faaliyeti yapmak, ilgili birimlerin yaptığı izleme ve değerlendirme faaliyetlerine katkı ve / veya katılımı sağlamak.

16.Göçmenlere verilecek sağlık hizmetlerinin nicelik ve niteliğinin belirlenmesi ile güncellenmesi faaliyetlerini, ilgili birimlerle birlikte yürütmek.

17.Göç sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesi için araştırmalar yapmak, projeler üretme, uygulama ve göç sağlığı ile ilişkili ulusal ve uluslararası programların sahada uygulanmasını sağlamak, yürütülen programlara katkı ve /veya katılım sağlamak.

18.Ulusal uluslararası kuruluşlar sivil toplum örgütlerinin göç sağlığı ve insani yardım faaliyetlerinde katkı ve/veya katılım sağlamak, sivil toplum kuruluşlarının göç sağlığıyla ilgili yürüttüğü faaliyetleri koordine etmek, izlemek ve değerlendirmek.

19.Topluma yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinin ilçe sağlık müdürlükleri, toplum sağlığı merkezleri ve entegre ilçe devlet hastanesi başhekimlikleri vasıtası ile sunulmasını sağlamak.

20.Adli tabiplik ve ölüm bildirim, cezaevi, okul ve toplu yaşam alanları gibi yerlerde sunulacak sağlık hizmetlerini planlamak ve bu hizmetleri vermek veya verilmesini sağlamak.

21.Dezavantajlı gruplara (mevsimlik tarım işçi ve aileleri, roman vatandaşlar vs.) sunulan birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunulması, geliştirilmesi ve izleme/değerlendirmesi ve koordinasyonu sağlamak.

22.Birinci basamak sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşların (aile sağlığı merkezlerince yürütülen hizmetler hariç) hizmetlerin yürütülmesi, geliştirilmesi ve izleme /değerlendirme faaliyetlerini yürütmek.

23.Toplumun her kesiminin sağlık hizmetine erişiminin sağlanması amacıyla hizmetin iyileştirilmesine yönelik bölgesel programların (Mobil Sağlık Hizmeti vb.) uygulanması, geliştirilmesi, izleme/ değerlendirmesi ve koordinasyonu sağlamak.

24.Birinci basamak sağlık hizmetleri temek eğitimlerine katılacak personelin listesinin belirlenmesi ve envanterin tutulması ile halk sağlığı hizmetlerini yürüten personele verilecek “hizmet içi eğitimlerin” ilgili birimler ile birlikte planlanması, yürütülmesi, geliştirilmesi ve izleme/değerlendirmesini sağlamak.

25.Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü uhdesinde yer alan entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde hizmet sunumu ile alakalı iş ve işlemlerin yürütülmesini sağlamak.

26.Görev alanı ile ilgili şikâyet ve talepleri değerlendirmek.

27.Sağlıklı hayat merkezleri tarafından sunulan hizmetler ile ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesini sağlamak. 

28.Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde yer verilen eğitimleri yapmak ve/veya aile hekimlerinin aile sağlığı çalışanlarının bu eğitimlere katılmasını sağlamak.

29.Birinci basamak sağlık hizmetleri alanında yapılacak olan araştırma taleplerini değerlendirmek.

30.Çok Paydaşlı sağlık sorumluluğunu geliştirmek üzere çok sektörlü ve çok Paydaşlı program, eylem planı, proje, eğitim, vb. faaliyetleri yürütmek ve kapsamda sektörler arası ve kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonu sağlamak.

31.Toplumun sağlık okuryazarlığını geliştirmeye yönelik faaliyetleri yürütmek ve bu kapsamda sektörler arası ve kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonu sağlamak.

32.Birinci basamakta çalışan personelin hizmet içi eğitimlerini yapmak ve istatistik kayıtları tutmak.

33.Bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve kontrolüne yönelik ulusal programların (kalp ve damar hastalıkları, kronik hava yolu hastalıkları, böbrek hastalıkları, kas ve iskelet sistemi hastalıkları vb.) il düzeyinde yürütülmesini sağlamak, etkilerini izlemek, değerlendirmek ve geliştirilmesini sağlamak için çalışmalar yapmak.

34.Görev alanıyla ilgili evde sağlık hizmetlerini ilgili birimlerle birlikte planlamak.

35.Koruyucu kanser hizmetleri konusunda halkın eğitimi için gerekli çalışmaları diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde yürütmek, koordine etmek ve denetlemek.

36.Trafik kazaları ve ev kazaları olmak üzere kazaların önlenmesi ve kontrolü konusunda paydaş kuruluşlarla birlikte çalışmalar yapmak.

37.Sağlıklı yaşlanma ve yaşlı sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesine ilişkin ulusal programların il düzeyinde yürütülmesini sağlamak.

38.Veri toplamak, analiz ve raporlama çalışmalarını yapmak ve/veya yaptırmak.

39.Yaşlılık ve yaşlı sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesi çalışmaları kapsamında ulusal program geliştirmek, uygulamak, değerlendirmek.

40.Kanser kontrol Programının il düzeyinde yürütülmesini sağlamak, etkileri izlemek, değerlendirmek ve geliştirilmesini sağlamak için çalışmalar yapmak.

41.Aktif kanser kayıtlığı hizmetlerini yürütmek; kanser verilerini toplamak, verilerin kalitesinin (tamlık, geçerlilik ve zamandalık) değerlendirmek, yeterli kalitede veri elde etmek için gerekli iyileştirmeleri yapmak ve Başkanlığa verileri göndermek.

42.Kanser kayıt elemanlarının hizmet içi eğitimlerini sağlamak.

43.Kanser taramaları ili ilgili her türlü istatistiki bilgileri toplamak, verilerin analizini yapmak ve gerekli tedbirleri almak.

44.Ulusal kanser tarama standartlarını uygulamak, kanser taraması yapan birimlerle koordineli olarak tarama hizmetlerini yürütmek.

45.Kanser tarama sonrası, ilgili birimlerle kalite kriterine göre teşhis merkezlerini oluşturmak, aktif çalışmalarını sağlamak, birinci basamaktan gönderilen tarama sonrası pozitif çıkan vakaların takibini yapmak ve sonucu Başkanlığa iletmek.

46.Kanser Erken Teşhis ve Tarama Eğitim Merkezlerinin (KETEM) planlanması ve kuruluş işlemlerini yürütmek, mobil tarama araçlarının teminin için projeler üretmek.

47.İl kanser danışma komisyonu oluşturmak, sekretaryasını yürütmek, komisyonda belirtilen sorunların çözümünü sağlamak ve çözülmeyen sorunları başkanlığa bildirmek.

48.Kanserle mücadeleye yönelik kanıta dayalı bilimsel yöntemleri uygulamak ve olası kanser etkenlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik işlemleri yürütmek.

49.Kansere yol açan çevresel, davranışsal ve mesleki faktörlerin tüm halkın/çalışanların korunmalarına ve ilgili tarafların bilinçlendirilmesine yönelik gerçek/tüzel kişiler ve gönüllü kuruluşlarla birlikte eğitimler ve çalışmalar yürütmek, koordine etmek, denetlemek ve kamuoyunu bilgilendirmek.

50.Kanser koruyucu diğer ulusal programların (tütün, obezite, fiziksel, inaktive vb.) yürütülmesinde ilgili birimlerle iş birliği yapmak.

51.Türkiye Sağlıklı Beslenme Ve Hareketli Hayat Programı, Türkiye Diyabet Önleme Ve Kontrol Programı, Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı ve erişkin bazı metabolizma hastalıkları (tiroid, oateoporoz,gut) ve çölyak hastalığı kontrol programlarının il düzeyinde yürütülmesini sağlamak.

52.Sağlıklı beslenme ve hareketli hayat hakkında vatandaşın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.

53.Beslenme, obezite, diyabet ve metabolik hastalıklar ile ilgili yapılan çalışmaları izleme ve değerlendirme çalışmaları yapmak. Mevcut durumu tespit etmek, gerekli hallerde araştırmalar yapmak.

54.Obezite, diyabet ve metabolik hastalıklar, beslenme /diyet/besinler ile ilişkili/kaynaklı hastalıklar ve fiziksel aktiviteye ait risk faktörlerinin mevcut durumunu izlemek, izleme sonuçlarına göre her bir risk faktörü için sağlıklı sağlık etki değerlendirmelerini koordine etmek.

55.İl düzeyinde veri girişlerinin düzenli yapılamasını sağlamak ve kontrol etmek.

56.Çocuklarda sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin arttırılması için okul çalışmaları kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda ilişkisi beslenme hastalıklarının önlenmesi ve kontrolünde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, sağlıklı beslenmenin kazandırılması ve fiziksel aktivitenin toplumda arttırılması çalışmaları kapsamında belediyeler, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü başta olmak üzere yürütülen programların il düzeyindeki tüm paydaşları ile iş birliği yapmak.

57.Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Platformu kapsamında yapılan protokollerin (lokantacılar ve pastacılar vb.), il düzeyinde yürütülmesini sağlamak ve izlemek, iş birliği yapmak.

58.Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Kurulu’nun işlerliğinin sağlanması, İl ve İlçe Hıfzıssıhha Kurulu bünyesinde kurulmuş olan) Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Kurulu güncellenerek düzenli aralıklarla sunulan il faaliyet raporlarının izlenmesi ve değerlendirilmesinin yapılması.

59.Toplumun her kesimin yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilinçlenmesini sağlamak amacıyla bireylerin besin seçimi, hazırlanma, korunma, tüketim ve beslenme alışkanlıklarının iyileştirilmesine yönelik bölgesel ve/veya il düzeyinde beslenme politikalarını ve programlarını geliştirmek ve uygulanmasını sağlamak.

60.Toplu beslenme hizmeti sunulan yerlerde (okul, yurt, hastane, kreş, bakımevi, cezaevi vb.) besinlerin satın alınmasından servisine kadar geçen her aşamada sağlıklı beslenmenin sağlanması amacıyla gerekli çalışmaları yapmak, hizmetten yararlananların beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik programlar uygulamaya koyulmasını sağlamak ve denetlemek.

61.Bakanlıkça hazırlanan obezitenin önlenmesi ve hareketli hayatın teşviki için yaş, cinsiyet, meslek, vb. kriterlere göre ulusal rehberlerin il düzeyinde tanıtılması, kullanılması ve uygulanmasını sağlamak.

62.Bakanlıkça hazırlanan yürütülen programlarla ilgili görsel-işitsel materyallerin uygulanmasında ilgili birimlerle koordineli olarak çalışmak.

63.0-19 yaş grubu kişilerin büyüme ve gelişmesinde beslenmeye ilişkin konularda ilgili birimlere koordineli olarak çalışmak.

64.Ruh sağlığı ile ilgili koruyucu programları, çocuk ve ergenleri de kapsamak üzere ruh sağlığının korunması ile ilgili faaliyetleri koordine etmek ve yürütmek.

65.Koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinin birinci basamak sağlık hizmetleriyle bütünleştirilmesi ve geliştirilmesine yönelik çalışmaları yürütmek.

66.Kronik ruhsal bozuklukların birinci basamak ağırlıklı olmak üzere ikinci basamak ve üçüncü basamakta tanı, tedavi ile izlemelerinin ve psikososyal rehabilitasyon programlarının yürütülmesi konusunda çalışmalar yapmak.

67.Toplum temelli Ruh Sağlığı uygulamalarıyla uyumlu hizmetlerin koordinasyonu ve uygulaması faaliyetlerini yürütmek.

68.Damgalama ve ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik savunuculuk faaliyetlerinin yürütülmesi konusunda çalışmalar yapmak.

69.İntiharı azaltmak ve intiharı önleme konusunda farkındalık oluşturulması için çalışmalar yürütmek.

70.Otizm spektrum bozuklukları gibi çocukluk çağında başlayan kronik ruhsal bozukluklar konusunda erken tanılama -tedavi-rehabilitasyon hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak.

71.Çocuk istismarı ve ihmali gibi travmatik yaşantıları önlemek, erken müdahale etmek ve psikososyal destek kapsamında geliştirilen projeleri ve farkındalık faaliyetlerini yürütmek.

72.Öğrenme bozuklukları, dikkat eksikliği bozuklukları ve hiperaktive gibi ruhsal bozuklukların erken çocukluk döneminde tanılanması ve bozukluklar için koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında ilgili birimlerle birlikte geliştirilen özel programların yürütülmesini sağlamak.

73.Kadına ve aile içi şiddetle mücadeleye yönelik geliştirilen ruh sağlığı programları ile hizmet içi eğitimlerle kapasite arttırma faaliyetlerini, halk eğitimleriyle farkındalık faaliyetlerini yürütmek.

74.Koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında halkın ve sağlık personelinin eğitim faaliyetlerinin yürütmek.

75.Koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında eğitici ve yol gösterici afiş, broşür, kitapçık, kısa film vb. eğitim materyallerini hazırlamak, dağıtımını sağlamak.

76.Koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında üniversiteler, sivil toplum kuruluşları vb. Ulusal ve uluslararası kuruluşlarla birlikte çalışmalar yürütmek.

77.Tütün ve madde kullanımın önlenmesine yönelik ulusal bazda geliştirilen program ve eylem planlarının kurum ve kuruluşlar arasındaki eşgüdümünü de gözeterek il düzeyinde hazırlanmasını, yürütülmesini, etki ve sonuçlarının izlenmesini, değerlendirilmesi ve raporlanmasını sağlamak.

78.Bağımlılık yapıcı madde kullanımının önlenmesi amacıyla toplumda bilgi, tutum ve davranış değişikliği oluşturmaya yönelik kampanyalar hazırlanmasını, etkinlikler düzenlenmesini, eğitim programlarının geliştirilmesi ve uygulamasını sağlamak.

79.Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu ve teknik çalışma gruplarının sekretarya hizmetlerinin yürütülmesinin, belirlenmiş periyodlarda halk sağlığı genel müdürlüğüne raporlanmasını sağlamak.

80.İl düzeyindeki tütün, alkol ve madde kullanım durumunun tespit edilmesi konusunda çalışmalar yürütmekte, sonuçlarına göre gerekli çalışmaları planlamak ve uygulamak.

81.Toplumu tütün dumanının zararlı etkilerinden korumaya yönelik denetim faaliyetlerini il düzeyinde organize etmek, sonuçlarını izlemek ve değerlendirmek.

82.Tütün bağımlılığı tedavi ve eğitim birimlerinin ulaşılabilirliğinin arttırılmasının sağlamak bu birimlerde sunulan hizmet kalitesinin izlenerek geliştirilmesine yönelik çalışmaları yürütmek.

83.Bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak sunulan sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaç ve preparatların stok düzeylerini takip ederek vatandaşa ulaştırılması noktasında gerekli koordinasyonu sağlamak.

84.Bakanlığımız yapıcı maddeler konusunda sunulan danışmanlık, tedavi, rehabilitasyon, sosyal uyum hizmetlerinin koordinasyonunu sağlamak, bu birimlerde sunulan hizmet kalitesinin izlenerek geliştirilmesine yönelik çalışmaları yürüterek, ulaşılabilirliğinin arttırılmasına yönelik tedbirler almak.

85.Tütün, alkol ve madde ile mücadele çalışmaları kapsamında ihtiyaç duyulan verilerin (merkezden hizmet alanlara yönelik veriler, sunulan hizmetlerin nitelik ve niceliğine ilişkin detaylı veriler vb.) il düzeyinde toplanması değerlendirilmesi ve bakanlığa gönderilmesini sağlamak.

86.Anne ve bebek ölümleri inceleme komisyonları kurmak, anne ve bebek ölümlerinin tespit edilmesi ve gecikme modellerine göre ölümlerin raporlamak, ilgili birimlerle birlikte değerlendirmek, önceliklendirmek, yerel çözümler ve stratejiler geliştirmek, geliştirilen çözümlerin hayata geçirilmesini takip etmek.

87.Evlilik öncesinde gebelik, yeni doğan ve çocukluk döneminde gerçekleştirilen tüm tarama programlarının il genelinde ilgili sağlık kuruluşlarında sağlıklı şekilde yürütülmesini sağlamak, lojistik süreçleri ve tarama programlarında saptanan şüpheli vakaları yönetmek, program gösterilerini takip etmek.

88.15-49 yaş kadın, gebe, lohusa, bebek, çocuk ve ergen izlenimlerinin bakanlıkça belirlenen standartlara uygun olarak uygulanmasını sağlamak, gösterileri takip etmek, uygulayıcılara geri bildirim vermek.

89.Gebe, emzikli ve bebek/küçük çocuk beslenmesine yönelik doğru uygulamalarının yerleştirilmesinin sağlanması için ulusal politikalar ve programlar çerçevesinde yerel çalışmalar yapmak.

90.Anne, çocuk ve ergen sağlığının korunması ve geliştirilmesi için ulusal politikalar ve programlar çerçevesinde ilin özelliklerine göre gerekli stratejileri belirlemek ve uygulamak.

91.Çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı hizmetlerinin il genelinde tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında standart, etkili ve sürekli bir şekilde yürütülmesini sağlamak.

92.Çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı konularında ulusal politikalar ve programlar çerçevesinde yürütülen çalışmaları il düzeyinde diğer ilişkili kurum ve kuruluşlarla koordine edilmesini sağlamak.

93.Bulaşıcı, zoonik ve vektörel hastalıklar ile ilgili Bakanlık tarafından belirlenen eliminasyon, eradikasyon ve kontrol programlarına yönelik faaliyetleri yürütmek.

94.Bu hastalıklarla ilgili sürveyans çalışmalarını yürütmek ve yıllık sürveyans değerlendirme raporlarını hazırlamak.

95.Hastalıkların ihbar ve bildirimine ilişkin iş emirleri yürütmek.

96.Oluşabilecek salgınlara karşı korunma ve kontrol önlemlerini almak.

97.Halka ve sağlık personeline yönelik eğitim programları ve materyallerin geliştirilmesini sağlamak, halka ve sağlık personeline yönelik farkındalık çalışmaları yürütmek.

98.Bakanlıkça belirlenen hastalıkların tedavisi ve halk sağlığını koruma amacına yönelik gerekli ilaç ve malzeme ihtiyacını belirlemek, temin edilmesini ve dağıtılmasını sağlamak, malzemelerin envanter kayıtlarını tutmak.

99.Ani gelişen halk sağlığı tehditlerini ortadan kaldırmaya ve/veya azaltmaya yönelik hazırlıklı, erken tespit, olay, müdahale, normale dönme/iyileştirme süreçlerini müdürlük ilgili birimleri ve ildeki kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içinde yürütmek.

100.   Hastalıkların korunma ve kontrolüne yönelik kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak ve koordineli olarak çalışmak.

101.   İlindeki tüberküloz kontrol hizmetleriyle ilgili bütün çalışmaları Bakanlıkça görevlendirilen tüberküloz il koordinatörünün sorumluluğunda yürütmek.

102.   Sağlık kuruluşları tarafından yapılan tüberküloz bildirimlerini takip etmek, kayıtlarının tutmak, filyasyon çalışmalarını yapmak, hastaların dispanserde kayıt, tedavi ve takibinin yürütülmesini sağlamak.

103.   Tüberküloz aktif sürveyans çalışmalarını yürütmek/yürütülmesini sağlamak.

104.   Tüberküloz hastalarının ve temaslarının kullanımı için bakanlıktan görevlendirilen ilaç ve malzemelerin planlanmasını, temini, stok yönetimi, depolama ve dağıtımı ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek ve takip etmek.

105.   Tüberküloz hastalarının tedavisini doğrudan gözetimli tedavi (DGT) ile yapılmasını sağlamak, video gözetimli tedavi için ihtiyaç duyulan cihaz hat temini için çalışmaları yürütmek, DDT’nin kontrol, takip ve denetimini sağlamak.

106.   Tüberküloz kontrol hizmetlerinde çalışan hekim ve sağlık personelinin Bakanlıkça verilen tüberküloz eğitimlerine katılmasını sağlamak.

107.   Tüberküloz hastalarının ve temaslarının, tanı, tedavi ve izleme amacıyla ihtiyaç duyulan röntgen, laboratuvar ve diğer tanı hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak için gerekli planlama ve çalışmaların yürütülmesini sağlamak.

108.   Tüberküloz konusunda sağlık personeli, hasta ve hata yakınlarına yönelik olarak belli aralıklarla eğitim programları düzenlemek ve düzenlenmesini sağlamak, verem haftası ve  Dünya Tüberküloz Günü etkinlikleri çalışmalarını yürütmek.

109.   İl Tüberküloz Kontrol Kurulunun mevzuata uygun şekilde toplanmasını sağlamak, alınan kararların uygulanması ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.

110.   Uyumsuz ve kayıp hastalarla ilgili mevzuata uygun olarak iş ve işlemleri yürütmek, yürütülmesini sağlamak.

111.   Mobil tarama hizmetlerini planlamak, yürütmek, sonuçlandırılmasını sağlamak ve raporlandırmak.

112.   Görev ve sorumluluk alanıyla ilgili konularda veri toplamak, be verilen analiz ve raporlama çalışmalarını yapmak ve/veya yaptırmak.

113.   Tüberkülozlu hasta dosyalarını, koruma dosyalarını, tüberkülozlu hasta kayıt defterini, dijital röntgen filmlerini, ilaçla koruma defterini ve mobil tarama ekiplerinin çalışmaları ile ilgili dokümanlarını süresiz olarak saklanmasını sağlamak amacıyla ihtiyaç duyulan arşiv ve depolama çalışmalarını yürütmek/yürütülmesini sağlamak.

114.   Tüberküloz hastalarına yönelik psiko-sosyal, ayni ve nakdi yardımlarla ilgili çalışmaların yürütülmesini sağlamak.

115.   Görev alanına giren CİMER ve SABİM başvurularını değerlendirmek ve sonuçlandırmak.

116.   Tüberküloz kontrolüne yönelik yürütülen çalışmalarda; ilgili birim, kurum ve kuruluşlarla her türlü iş birliğini yapmak.

117.   Genişletilmiş bağışıklama programı (GBP) kapsamında bağışıklama hizmetlerinin yürütülmesi için insan gücü, araç-gereç, aşı, anti serum, enjektör vb. ihtiyaçların planlanması ile soğuk zincir şartlarında birimlere ulaştırılmasını sağlamak.

118.   Aşı ile önlenebilen hastalıklara yönelik iş ve işlemleri yürütmek.

119.   Aşı sonrası istenmeyen etki ve izleme sistemin kurmak ve takip etmek.

120.   Aşılamam hızlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlanması faaliyetlerini yürütmek.

121.   GBP kapsamındaki hastalıkların sürveyanını yürütmek.

122.   Tüberkülozlu hasta dosyalarını, koruma dosyalarını, tüberkülozlu hasta kayıt

123.   GBP kapsamındaki hastalık salgınlarının kontrolüne yönelik faaliyetleri yürütmek.

124.   GBP kapsamındaki programlara yönelik eğitim faaliyetlerini yürütmek.

125.   Çevre sağlığı ile ilgili piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerini yürütmek, üretim, dağıtım ve satış yerlerinin denetimlerini yapmak, görev alanıyla ilgili ürünlerden numune almak ve gerekli analizleri yaptırmak.

126.   Biyosidal ürünlerin Kullanım Usul ve Esasları Hakkında yönetmelik kapsamında iş yerlerinin isimlendirilmesine, bu iş yerlerinin ve uygulamalarının denetlenmesine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek, uygulayıcıların eğitimlerinin yapmak ve yaptırmak.

127.   Yerleşim yerlerinde tüketime verilen içme kullanma suyu kalitesinin izlemek amacıyla numune almak ve gerekli analizleri yaptırmak, yeterli sağlıklı içme-kullanma suyu temini için gerekli araştırma, geliştirme çalışmalarına katılmak ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak.

128.   İçme-kullanma, doğal kaynak, içme ve doğal mineralli sular, havuz suları, yüzme suları, kaplıca sularına ve kaplıca tesislerinde kullanılan peloidlere yönelik ilgili mevzuatı doğrultusunda gerekli çalışmaları yürütmek.

129.   Doğal afetlerde, çevre sağlığı hizmetlerinin yerinde, zamanında etkili bir şekilde yapılmasını sağlamak.

130.   Çevre sağlığını tehdit eden unsuları belirlemek, izlemek, denetlemek, çevre sağlığı etki değerlendirme çalışmalarına katılmak.

131.   Hizmetin yürütülmesi için mevzuat uygulamaları ve diğer gelişmelerin saha hizmetlerini yürüten personele aktarılması amacıyla eğitim planları ve materyalleri hazırlamak, eğitim çalışmaları yapmak.

132.   İl düzeyinde iş sağlığı ve iş güvenliği hizmetlerini planlamak, meslek hastalığı teşhisi konulan vakaların bildirilmesini sağlamak ve iş kazalarının önlenmesi amacıyla çalışmalar yürütmek.

133.   Çalışanların sağlığının korunması ve çalışan sağlığı hizmetlerinin iyileştirilmesi amacıyla gerekli araştırmalar ve geliştirme çalışmalarını ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde yürütmek, projeler geliştirerek uygulamak.

134.   Çalışanların sağlığının korunması ve geliştirilmesi amacıyla il genelinde iş yeri ziyaretleri planlamak, uygulamak ve raporlamak.

135.   İş yerinde sağlıklı hayat alışkanlıklarının kazandırılması ve sürekliliğinin sağlanması için eğitim ve farkındalık çalışmaları yapmak.

136.   Çalışan sağlığını korumaya yönelik olarak, meslek hastalıkları verilerini toplamak, istatistiki değerlendirmeleri yapmak, meslek hastalıklarından korunma ve önleme faaliyetleri kapsamında ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde çalışmak.

137.   İl içinde yetkilendirilmiş en az bir iş sağlığı ve güvenliği birimi açmak ve kamu ve/ veya özel sektöre iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri sunulmasını sağlamak.

138.   İl de faaliyet gösteren ortak sağlık güvenlik birimi, iş yeri sağlık ve güvenlik birimi ile yetkilendirilmiş iş sağlığı ve güvenliği birimlerinin gezici iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerine ilişkin izin ve denetim faaliyetlerini yürütmek.

139.   Beyaz kod elektronik sisteminin il düzeyinde anlık olarak takip etmek ve mağdur çalışana gerekli desteğin zamanında verilmesini sağlamak, ciddi fiziki şiddet olaylarında ilgililerin mağduru ziyaret etmesini veya mağdurun aranmasını sağlamak.

140.   Birinci basamak sağlık kurumu ve kuruluşlarında meydana gelebilecek şiddet vakalarının önlenmesi için çalışanlara yönelik iletişim becerileri, problem çözme teknikleri, stres yönetimi, öfke kontrolü, problemli hasta ve hasta yakınlarına yaklaşım gibi konularda eğitim planlamak ve uygulamak.

141.   Halkın bilgi ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi amacıyla çalışmalar planlamak ve yapmak.

142.   Sağlık hizmetinin daha uygun ve güvenli ortamlarda sunulması amacıyla ilgili birimler nezdinde gerekli eş güdümü sağlamak.

143.   Birinci basamakta şiddet sebebi olarak belirlenen konularda ilgili birimlerle iş birliği içinde çalışmalar yapmak.

144.   Aile hekimliği izleme ve değerlendirme iş ve işlemlerini yürütmek.

145.   Toplum sağlığı merkezi / ilçe sağlık müdürlüğü 2 entegre ilçe devlet hastanesi ve bağlı birimleri ile diğer birimlerde yürütülen halk sağlığı hizmetlerinin izleme ve değerlendirme iş ve işlemlerini yürütmek.

146.   Yıllık izleme ve değerlendirme planlarını hazırlamak, onaylatmak ve uygulamak.

147.   İzleme ve değerlendirme faaliyetlerine ait formları bilgi sistemlerine kaydetmek.

148.   İzleme ve değerlendirme çalışmalarını rapor haline getirerek üst makamlara sunmak ve gerekli düzeltici önlemlerin alınmasını takip etmek.

149.   Aile hekimliği performans itiraz komisyonu iş ve işlemleri ile ilgili işleri yürütmek.

150.   Müdürlüğün ilgili birimleriyle iş birliği yaparak halk sağlığı verilerini takip etmek ve değerlendirmek.

151.   Halk sağlığı alanındaki istatistiki verileri derlemek, standartlara uygun olarak analiz etmek, rapor haline getirmek ve öneride bulunmak.

152.   Faaliyet alanlarıyla ilgili hizmet içi eğitim programları hazırlamak ya da hazırlanmasını sağlamak, bu eğitimlerin gerçekleştirilmesi sağlamak.

153.   İl Sağlık Müdürü tarafında verilen benzeri görevleri yapmak.