T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü

T.C. Sağlık Bakanlığı
Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü

Facebook Twitter Google Plus Linkedin

RAMAZAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI BESLENME

Güncelleme Tarihi: 03/06/2019

Mübarek Ramazan ayının sonuna geldiğimiz ve heyecanla beklediğimiz bayramın yaklaştığı son günlerde bayramda  beslenme sağlığımız açısından dikkat edilmesi gereken bir konudur. Ramazan oruçlarında açlık süresinin uzun olması bunun yanında yeme düzeninin tamamıyla değişmesi, öğün sayısı ve sıklığının azalmasıyla yeterli enerji alamadığı sinyalini alan vücut enerji tasarrufu yapmak için metabolizma hızını azaltmaktadır. Bu nedenle Ramazan bayramını normal beslenme sürecimize geçiş aşaması olarak görmeli, metabolizma hızımızı arttıracak şekilde beslenmeli ve hareketli olmaya özen göstermeliyiz.

Ramazan Bayramı toplumuzda oldukça önemli bir yere sahiptir. Bayramın en güzel yanı ise birçok kişinin ailesini ziyaret etmesi ve bayram sofralarında en güzel yiyecekleri tüketmesidir. Ancak sofrada geçirilen zamanın uzun olması ve yapılan her yemekten yeme isteği, fark etmeden ihtiyacımızdan daha fazla yemek tüketilmesine neden olabilmektedir. Bayram süresince herhangi bir sağlık problemi yaşamamak ve normal beslenme düzenine kolayca adapte olabilmek için dikkat edilmesi gerekenler;

Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal, pekmez, marmelat vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır.

Besinler iyi çiğnenmeli, azar azar ve sık sık beslenilmelidir.

Yeterli ve dengeli beslenme ile sağlığın korunması ve yavaşlayan metabolizma hızımızı arttırmak için dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır.

Ramazan bayramı boyunca tatlı ve çikolata tüketimine çok dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Şerbetli tatlılar ve hamur tatlıları yerine meyve, sütlü tatlı veya meyveli tatlıları porsiyon konrolüne dikkat ederek tercih ediniz.

Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenebilir.

Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidirler.

Tüm bireyler ile özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bitki çaylarını tercih etmeleri, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmaları önerilmektedir.

Ramazan süresince yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmak için az az ve sık sık beslenme ile öğün atlamamanın yanında mutlaka hareket etmemiz gerekir. Günde en az 30-45 dk düzenli fiziksel aktivite yapmaya özen gösteriniz.Kısa mesafe ev ziyaretlerini yürüyerek gerçekleştirebilir, asansör yerine merdivenleri tercih edebilirsiniz.

Herkese sağlıklı, mutlu, huzurlu bir Ramazan Bayramı dilerim.

Zeynep Burcu KURT

Diyetisyen