Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele konusunda, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar bağlamında 1987 yılından bu yana ‘’9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’’ olarak anılmaktadır. Sigara ve tütün dünyada en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddelerdendir. Sigara, bilinen en önemli önlenebilir hastalık ve erken ölüm nedenidir.
9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü, farkındalık yaratarak bu toplumsal sorunun üstesinden gelme konusunda her zaman olduğu gibi bizlere yeni fırsatlar sunmaktadır. Sigarayı bırakmak kadar hiç başlamamak konusunda da gençlere uyarıcı olmaktadır.
Sigaraya başlama yaşı düştükçe bağımlılık gelişmesi olasılığı artmaktadır. Ergenlik döneminde sigara kullanmaya başlama, bağımlılık gelişme riskini artırmaktadır. Bu nedenle 18 yaş altındaki kişilere sigara satılmaması, sadece yasal değil, halk sağlığı açısından da uyulması gereken bir zorunluluktur. Gençler arasında sigara kullanım nedenleri incelendiğinde merak ilk sırada yer almaktadır. Büyüdüğünü kanıtlamak, farklı olmak, stresten kurtulmak gibi nedenler ergen sigara kullanımı için diğer nedenler olarak sayılabilmektedir. Bu nedenle sigara kullanımı ile ilgili merak uyandırıcı, özendirici tutumlar sigara kullanımı açısından risk oluşturmaktadır. Ergenlerde sigara bağımlılığının çok daha kolay ve hızla geliştiği unutulmamalıdır. Sigarayı bırakmak istiyor ancak başarısız olacağınız korkusu ile vazgeçiyorsanız veya bırakmayı deneyip zorlanıyorsanız“Sigara Bıraktırma Polikliniğine” başvurabilir veya ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını ücretsiz arayarak yardım alabilirsiniz.
Sigara hastalıkların gelişmesinde ve ilerlemesinde önemli bir risk faktörüdür. Sigara kullanımı ile kanser (Akciğer, ağız boşluğu/yutak, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas, böbrek, mesane, serviks kanseri), kardiyovasküler hastalıklar ( kalp krizi , damar hastalıkları , abdominal aort anevrizması), solunum yolu hastalıkları (KOAH, pnömoni, astım kontolünün bozulması), üreme bozuklukları (erektil disfonksiyon, doğurganlıkta düşüş, hamilelik komplikasyonları, düşük doğum ağırlığı, ani bebek ölümü sendromu) ve diğer (kötü cerrahi sonuçlar/başarısız, yara iyileşmesi, kalça kırıkları, düşük kemik yoğunluğu, katarakt, peptik ülser, metabolik sendrom) riskler artar.
Tütün ve Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun” sigara ile mücadelede önemli bir aşamadır. 4207 Sayılı Kanun hükümlerine aykırı olarak kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi durumunda vatandaşlar Yeşil Dedektör isimli telefon uygulaması, SABİM, ALO 184, ALO 155 Polisi arayarak destek verebilirler.
Kendiniz ve aileniz için yeni bir başlangıç yapın ve sigarayı bırakın.
BİR HAYAT KURTARIN…
KENDİ HAYATINIZI…