İşitme kaybı üzerine birçok çalışması olan ve telefonu icat eden Alexander Graham Bell'in asıl amacı aslında işitme engellilerin sessizliğini önlemekti. Bu alan da bir çok çalışma yapmasından dolayı Graham Bell'in doğum yılı olan 3 Mart 1947 tarihi Dünya Kulak ve İşitme Günü olarak kutlanmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre işitme engeline neden olan faktörlerin %50'si önlenebilir faktörlerdir. Annenin hamileliği sırasında çeşitli ilaçlar kullanması, ailede çocukluk çağında başlayan işitme kaybı öyküsü varlığı, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği vb. doğum öncesi, doğumda bebeğin oksijensiz kalması, kafa ve kulak yapısında normal dışı bir durum olması, 1500 gr'ın altında gerçekleşen doğum vb. doğum sırası ve bebeğin yüksek ateşli bir hastalık geçirmesi, kulağa zararı dokunabilecek bir ilaç alması, yüksek şiddette gürültüye maruz kalması gibi doğum sonrası oluşabilecek durumlar işitme kaybı yönünden risk faktörleridir.
2004 yılında ülkemizde başlatılan "Ulusal Yeni Doğan İşitme Taraması Kampanyası" ile tüm bebeklerin hastanelerinden taburcu olmadan önce işitme taramaları yapılmaktadır. Böylece işitme sorunu olan bebeklerde erken tanı sağlanabilmektedir. İşitme taramalarının amacı, işitme engeli ile doğan bebekleri doğumdan kısa süre sonra belirlemek, 3 aylık olmadan işitme testlerini tamamlamak, işitme engeli tanısı alanlara 6 aylık olmadan gerekli müdahalede bulunmaktır.
Çok şiddetli sese maruz kalma, viral enfeksiyonlar, beyin sapı tümörleri, travma vb. nedenlere bağlı olarak veya bilinmeyen bir nedenle, daha önce işitme probleminiz yokken 3 gün içinde ortaya çıkan, her yaşta görülebilen ani işitme kayıplarıda görülebilmektedir. Bu tür ani işitme kayıplarında vakit kaybetmeden Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurulmalıdır.