Ramazan Ayinda Sağlikli Beslenme
06 Mayıs 2019

Ramazan ayı oruç tutan kişiler için beslenme alışkanlıklarının değiştiği bir aydır. Sağlıklı bir ay geçirebilmek adına iftar ve sahur menüleri konusunda dikkatli olunması gerekmektedir. İftar ve sahur arasındaki zamanda en az iki öğün yapılması ve sahur öğününün atlanmaması oldukça önemlidir. Açlık süresinin uzun olması kan şekerinin düşmesine ve günün daha verimsiz geçmesine sebep olmaktadır. Sahur öğününün yapılması bu durumun önüne geçmekte önemli bir yere sahiptir.

            Sahur öğününde ağır yemeklerin tercih edilmesi gece düşen metabolizma hızıyla beraber yenilen yiyeceklerin yağa dönüşmesine ve kilo alımına sebep olmaktadır. Bu nedenle; hafif bir kahvaltı, süt, yoğurt, yumurta, tam tahıllı ekmekler, çorba, zeytinyağlı yemekler, salata vb. tercih edilmelidir. Acıkma problemi yaşayan kişiler tokluk süresini uzun tutan kuru fasulye, mercimek, nohut, bulgur pilavı gibi yiyecekeleri tercih edebilir. Kızarma, kavurma, hamur işi, tuzlu ve ağır yemeklerden uzak durulması yararlı olacaktır.

             İftarda düşen kan şekeri ile beraber kişilerde çok miktarda besin tüketme ihtiyacı oluşmamaktadır. Bu hususta dikkat edilmesi gereken beynin doyma emrini 15-20 dk' da verdiğidir. Bu sebeple yavaş yavaş yiyeceklerin tüketilmesi hem mideye çok fazla yüklenilmemesine hem de ihtiyaçtan fazla besin tüketilip kilo alımının önüne geçilmesine yardımcı olacaktır. Mümkün olduğu kadar ağır ve kalori içeriği yüksek olmayan yiyecekler iftar sofralarında yerini almalıdır.

Dikkat Edilmesi Gereken Beslenme Önerileri

·         Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.

·         İftar ve sahur arasında azar azar ve sık sık beslenin.

·         Yiyecekleri iyice çiğneyin ve yavaş yavaş tüketin.

·         Sahur öğününü atlamayın, mutlaka yapın.

·         Şerbetli tatlılar yerine; meyve, sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edin.

·         İftar ve sahur arasında en az 2 lt su tüketin. Suya ek olarak süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış sebze ve meyve suları ve bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.

·         Yemek pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara ve fırında pişirmeyi tercih edin.

·         Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş ürünlerden uzak durun.

·         İftardan bir iki saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime ve kilo kontrolüne yardımcı olacaktır.

·         Kabızlık problemi olmaması için lif oranı yüksek yiyecekleri, kuru meyve ve kuru yemişleri tercih edebilirsiniz.

 

            Sağlıklı ve hayırlı ramazanlar dilerim.

                                                                                                      Zeynep Burcu KURT

                                                                                                               Diyetisyen