Ramazan ayı oruç tutan kişiler için beslenme alışkanlıklarının
değiştiği bir aydır. Sağlıklı bir ay geçirebilmek adına iftar ve sahur menüleri
konusunda dikkatli olunması gerekmektedir. İftar ve sahur arasındaki zamanda en
az iki öğün yapılması ve sahur öğününün atlanmaması oldukça önemlidir. Açlık
süresinin uzun olması kan şekerinin düşmesine ve günün daha verimsiz geçmesine
sebep olmaktadır. Sahur öğününün yapılması bu durumun önüne geçmekte önemli bir
yere sahiptir.
Sahur öğününde
ağır yemeklerin tercih edilmesi gece düşen metabolizma hızıyla beraber yenilen
yiyeceklerin yağa dönüşmesine ve kilo alımına sebep olmaktadır. Bu nedenle;
hafif bir kahvaltı, süt, yoğurt, yumurta, tam tahıllı ekmekler, çorba,
zeytinyağlı yemekler, salata vb. tercih edilmelidir. Acıkma problemi yaşayan
kişiler tokluk süresini uzun tutan kuru fasulye, mercimek, nohut, bulgur pilavı
gibi yiyecekeleri tercih edebilir. Kızarma, kavurma, hamur işi, tuzlu ve ağır
yemeklerden uzak durulması yararlı olacaktır.
İftarda düşen kan şekeri ile beraber kişilerde
çok miktarda besin tüketme ihtiyacı oluşmamaktadır. Bu hususta dikkat edilmesi
gereken beynin doyma emrini 15-20 dk' da verdiğidir. Bu sebeple yavaş yavaş
yiyeceklerin tüketilmesi hem mideye çok fazla yüklenilmemesine hem de
ihtiyaçtan fazla besin tüketilip kilo alımının önüne geçilmesine yardımcı
olacaktır. Mümkün olduğu kadar ağır ve kalori içeriği yüksek olmayan yiyecekler
iftar sofralarında yerini almalıdır.
Dikkat
Edilmesi Gereken Beslenme Önerileri
·
Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
·
İftar ve sahur arasında azar azar ve sık sık
beslenin.
·
Yiyecekleri iyice çiğneyin ve yavaş yavaş
tüketin.
·
Sahur öğününü atlamayın, mutlaka yapın.
·
Şerbetli tatlılar yerine; meyve, sütlü tatlılar
veya meyve tatlıları tercih edin.
·
İftar ve sahur arasında en az 2 lt su tüketin.
Suya ek olarak süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış sebze ve meyve suları ve
bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.
·
Yemek pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara ve
fırında pişirmeyi tercih edin.
·
Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş ürünlerden
uzak durun.
·
İftardan bir iki saat sonra kısa mesafeli
yürüyüşler yapmak sindirime ve kilo kontrolüne yardımcı olacaktır.
·
Kabızlık problemi olmaması için lif oranı yüksek
yiyecekleri, kuru meyve ve kuru yemişleri tercih edebilirsiniz.
Sağlıklı ve
hayırlı ramazanlar dilerim.
Zeynep Burcu KURT
Diyetisyen