RAMAZAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI BESLENME 2021
12 Mayıs 2021

Mübarek Ramazan ayının sonuna geldiğimiz ve heyecanla beklediğimiz bayramın yaklaştığı son günde bayramda  beslenme sağlığımız açısından dikkat edilmesi gereken bir konudur. Ramazan oruçlarında açlık süresinin uzun olması bunun yanında yeme düzeninin tamamıyla değişmesi, öğün sayısı ve sıklığının azalmasıyla yeterli enerji alamadığı sinyalini alan vücut enerji tasarrufu yapmak için metabolizma hızını azaltmaktadır. Bu nedenle Ramazan bayramını normal beslenme sürecimize geçiş aşaması olarak görmeli, metabolizma hızımızı arttıracak şekilde beslenmeli ve hareketli olmaya özen göstermeliyiz.

Ramazan Bayramı toplumuzda oldukça önemli bir yere sahiptir. Korona (COVİD-19) salgını nedeni ile bayram ziyaretleri yapılamayacağından ve sürekli ev ortamında olacağımız için sofrada geçirilen zamanın uzun olması ve yapılan her yemekten yeme isteği, fark etmeden ihtiyacımızdan daha fazla yemek tüketilmesine neden olabilmektedir. Bayram süresince herhangi bir sağlık problemi yaşamamak ve normal beslenme düzenine kolayca adapte olabilmek için dikkat edilmesi gerekenler;

Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir. Kahvaltıda şeker, bal, pekmez, marmelat vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır.

Besinler iyi çiğnenmeli, azar azar ve sık sık beslenilmelidir.

Yeterli ve dengeli beslenme ile sağlığın korunması ve yavaşlayan metabolizma hızımızı arttırmak için dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden en az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır.

Ramazan bayramı boyunca tatlı ve çikolata tüketimine çok dikkat edilmeli, aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Şerbetli tatlılar ve hamur tatlıları yerine meyve, sütlü tatlı veya meyveli tatlıları porsiyon konrolüne dikkat ederek tercih ediniz.

Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenebilir.

Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidirler.

Tüm bireyler ile özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bitki çaylarını tercih etmeleri, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmaları önerilmektedir.

Ramazan süresince yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmak için az az ve sık sık beslenme ile öğün atlamamanın yanında mutlaka hareket etmemiz gerekir. Evde kaldığımız bu süreç içerisinde evde yapılabilecek fiziksel aktivite yapmaya özen gösteriniz.

Herkese sağlıklı, mutlu, huzurlu bir Ramazan Bayramı dileriz.