GÜMÜŞHANE'DE YILIN İLK KKKA VAKASI KELKİT'TE GÖRÜLDÜ
18 Nisan 2022

İlimiz Kelkit İlçesi Akdağ Köyünde mevsimin ilk KKKA vakasının görülmesi nedeni ile İl Sağlık Müdürü Dr. Necip YEMENİCİ hastalık hakkında açıklamalarda bulundu.

  Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) İlimizde bahar-yaz aylarında sık görülen, önemli halk sağlığı sorunlarına yol açan ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır.  Hastalık, genellikle  kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşmaktadır. Hastalığın geliştirilmiş bir  aşısı ve özel tedavisi olmadığından hastalığa yönelik eğitim çalışmalarının yürütülmesi, farkındalık oluşturulması  ve halkın korunma önlemlerini uygulaması önem arz etmektedir.

        Pandemi sürecinde gerek köylerimizin büyük şehirlerden yoğun göç alması, gerekse eğitim çalışmalarının yapılamaması gibi nedenlerle  2020-2021 yıllarında vaka sayıları önceki yılların tam iki katına çıkmıştır. Havaların ısınmasıyla köylerde bahçe, tarla, hayvancılık işlerinin başladığını biliyoruz. Bu dönem kenelerin aktif hale geldiği ve hastalık mevsiminin başladığı dönemdir. Tamda bu dönemde ekiplerimiz köylerde eğitim çalışmalarına başlayacaklar. Halkımızdan beklentimiz bu eğitimlere katılmaları, yapılan uyarıları dikkate almaları ve özelliklede vücuda tutunan kenelere çıplak elle dokunmadan, ezmeden bez, eldiven, poşet,  cımcız  kullanarak çıkarmaları, hastalık belirtileri başladığında hemen, gecikmeden hastaneye başvurmalarıdır. Geçen yıllar kaybettiğimiz hastalarda genellikle hastaneye müracaatın geç olduğunu gördük. Ayrıca vatandaşlarımızın İl/İlçe Tarım Müdürlüklerinde ücretsiz dağıtılan  kene ilaçlarından temin ederek sığır, koyun gibi hayvanlarını keneye karşı ilaçlamaları hastalıkla mücadelede önem arz etmektedir.

 

KISACA KKKA

 

  • Keneler uçmazlar, zıplamazlar, yerden yürüyerek vücuda tırmanırlar.
  • Tarla, bağ, bahçe, ahır ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı,  kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmeli,   açık alanlarda  yere oturmak için mutlaka açık renkli  örtü  kullanılmalı,
  • Eve dönüldüğünde kişiler kendilerinin  ve çocuklarının vücudunda kulak arkası, koltuk altları, kasıklar saçlı deri ve diz arkası gibi yerlerde kene olup olmadığını kontrol etmelidir.
  • Vücuda kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak elle dokunmadan, ezmeden  cımbız, eldiven, bez veya naylon poşet  ile çıkarılmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
  • Kene tutunan veya kene ile temas eden kişiler kendilerini  10 gün süreyle  takip etmelidir. Ani başlayan halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtilerin görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat  edilmelidir.