Meme Kanseri Farkındalık Paneli Basın Metni
26 Ekim 2022

Açıklama:

MEME KANSERİ FARKINDALIĞI PANELİ

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 01-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayıolarak belirlenmiştir.

Bu kapsamda, İlimizde İl Sağlık Müdürlüğü, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Onkoloji Hemşireliği Derneği ve Türk Kadınlar Birliği iş birliği ile 21 Ekim 2022 Cuma günü, Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü salonunda “Meme Kanseri Farkındalığı Paneli” düzenlendi.

Düzenlenen panelde, konuşmacı olarak Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Onkoloji Hemşireliği Derneği üyelerinden Doç.Dr. Melike DEMİR DOĞAN, Arş.Gör. Cemile AKTUĞ, Dr.Öğr.Üyesi Aydanur AYDIN ve Gümüşhane İl sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı uzmanı Uzm. Dr. İrem DİLAVER sunumlarını paylaştılar.

  • Doç.Dr. Melike DEMİR DOĞAN tarafından, Dünyada ve Türkiye’de Meme Kanseri sunuldu. Meme kanserinin hem dünyada hem de ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğu ve her dört kadın kanserinden birinin meme kanseri olduğu bilgisi vurgulandı.
  • Arş.Gör. Cemile AKTUĞ tarafından, Meme Kanserinin Risk Faktörleri ve Belirtileri katılmcılarla paylaşıldı. Katılımcılar öncelikle meme kanseri risk faktörleri olarak değiştirilebilir ve değiştirilemez risk faktörleri konularında bilgilendirilmiştir.
  • Değiştirilebilir risk faktörleri; Hareketsiz yaşam, beslenme, aşırı kilolu ya da obez olmak, alkol kullanmak, göğüs kafesi bölgesine radyasyon almak, doğum kontrol ilaçlarının kullanımı, hiç doğum yapmamış olmak, otuz beş yaşından sonra anne olmak, hiç bebek emzirmemiş olmak şeklinde belirtilmiştir.
  • Değiştirilemeyen risk faktörleri; kadın cinsiyet, yaş almak, aile geçmişi ve genetik faktörler, belirli gen mutasyonlarını taşıyor olmak, kişisel kanser öyküsüne sahip olmak, yoğun meme dokusuna sahip olmak şeklinde belirtilmiştir.
  • Sayın AKTUĞ tarafından ayrıca Meme Kanserinin Belirtileri görseller kullanılarak katılımcılara sunulmuştur. Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi; memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin ele gelmesi, hissedilmesidir.Ayrıca ele gelen yumru (kitle) olsa da olmasa da diğer bazı belirtiler de meme kanserinde görülebilmektedir. Bunlar: meme başında akıntı (özellikle tek taraflı), ağrı, bir memenin tamamının veya bir kısmının şişmesi, memede portakal kabuğu görünümü, meme başının içe çökmesi, Meme ya da meme ucu derisinde kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma, ülserli görünüm, koltuk altında kitle şeklinde aktarıldı. Kadınların meme dokularında meydana gelen değişikliği erkenden farkedebilmeleri için kendi kendilerine meme muayenesi yaspmalarının önemi vurgulandı. Bu belirtilerden herhangi biri meme kanseri dışındaki durumlardan da kaynaklanabilmekle birlikte sayılan belirtiler görüldüğünde, nedeninin bulunabilmesi için bir genel cerrahi uzmanına muayene olunması önerildi.
  • Dr.Öğr.Üyesi Aydanur AYDINtarafından, Meme Kanserinde Korunma ve Erken Tanı konusu paylaşıldı. Meme kanserine erken dönemde tanı konmasının, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını artıracağı vurgulandı. Bu nedenle tüm kadınlara erken tanı yöntemlerini kullanma çağrısı yapıldı.
    • Kendi Kendine Meme Muayenesi: 20 yaş üstü her kadının ayda bir olacak şekilde (adet görüyorsa adetin ilk gününden itibaren 7-10. Günler arasında, görmüyorsa her ayın belli bir gününde) Kendi Kendine Meme Muayenesi yapması
    • Klinik Meme Muayenesi: 20-40 yaş arası 2 yılda bir, kırk yaş ve sonrasında ise yılda bir Hekim veya Sağlık Çalışanı tarafından Klinik Meme Muayenesi yaptırması
    • Mamografi: 40-69 yaş aralığında tüm kadınlarımızın 2 yılda bir mamografi çektirmesi önerilmiştir.
  • Uzm.Dr.İrem DİLAVER tarafından, Meme Kanseri Taramalarında Gümüşhane Örneği konusu davetlilerle paylaşıldı. Bu kapsamda kadınlarımız Kendi Kendine Meme Muayenesi konusunda danışmanlık ve eğitim almak, uygun aralıklarla Klinik Meme Muayenelerini yaptırmak ve Meme Kanseri taramasında altın standart yöntem olarak kullanılan Mamografi çekimlerini yaptırmak üzere merkezlerimize davet edildi. Program sonunda konu ile ilgili sorular cevaplandı.

Kanser Taramasına “SAKIN GEÇ KALMA ERKEN GEL” Diyoruz.

 

 

image16.jpeg

image14.jpeg
image8 (1).jpeg
image5 (1).jpeg
image4 (1).jpeg
image0 (2).jpeg