BEBEK BESLENMESİNDE TAMAMLAYICI BESİNLER
11 Ağustos 2023

Bebeğin sağlıklı olarak büyüyüp gelişmesi, anne ile bebek arasındaki karşılıklı ilgi ve uygun beslenme ile sağlanır. Bebek 4-6 aylık oluncaya kadar tüm öğünlerde alması gereken en uygun besin anne sütüdür.  Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda süt yapımını ve alımını artırmak için önce nedenlerin belirlenmesi, sonra da uygun çözüm üretilmesi gerekir. En sık görülen nedenler annenin psikolojik durumu ve emzirme tekniği ile ilgili faktörler olduğundan annenin rahatlaması ve gevşemenin sağlanması, varsa altta yatan tıbbi sorunların tedavi edilmesi beslenme desteğine gerek kalmadan sorunu çözecektir. Ancak süt miktarı artana kadar geçici olarak beslenme desteği sağlamak gerekebilir.

 

  • Çeşitli nedenlerle ( hastalık, anne sütünün yetersizliği ya da sosyal görevler) bebeğe süt verilemediği durumlarda beslemede inek sütünden yararlanılır.  Bu noktada en önemli husus bebeğe verilecek inek sütünün bileşiminin anne sütüne göre ayarlanmasıdır.

     

     

  • Genellikle sağlıklı bir bebek günde 160 ml anne sütü ile normal olarak beslenir.  İnek sütü bebeğe 1:1 oranında sulandırıldıktan sonra verilir. Böylece protein oranı azaltılmış olur. Daha sonra karbonhidrat miktarını artırmak için şeker ilave edilir. Süt eklemeler yapılır yapılmaz kaynatılmalı, ağzı kapatılarak bebeğe verilinceye kadar serin bir yerde bekletilmeli.

Bunun için 100 ml süte 3.5 gram şeker eklenir. Bu şekilde hazırlanmış sütten bebeğe ortalama olarak günde 160 ml verilmelidir.

 

Yenidoğan bir bebeğe İLK 6 AYLIK dönemde SADECE ANNE SÜTÜ verilmelidir. 6. Aydan sonra anne sütüne ek olarak tamamlayıcı besinlere geçilebilir.

 

ÖRNEĞİN;

6.AY

7.AY

8.AY

  • Anne sütüne devam
  • Yoğurt
  • Meyve suyu, sebze suyu ve püresi
  • Pekmez
  • Şekersiz muhallebi (süt + pirinç unu)
  • Yumurta sarısı (1/4 oranında)
  • Besinlerin hazırlanmasında inek sütü küçük miktarlarda kullanılabilir.

 

  • Anne sütüne devam
  • Yoğurt
  • Meyve suyu, sebze suyu
  • Pekmez
  • Pirinç unu, pirinç
  • Yumurta sarısı (tam)
  • Et (balık, tavuk etleri ve kırmızı et)
  • Bitkisel yağlar
  • Sebze püre veya sebze çorba

 

  • Anne sütüne devam
  • Yoğurt
  • Meyve suyu, sebze suyu
  • Pekmez
  • Et (balık, tavuk etleri ve kırmızı et), kuzu veya tavuk karaciğeri
  • Bitkisel yağlar
  • İyi ezilmiş ev yemekleri (kıymalı ve sebzeli)
  • Tam yumurta veya pastörize peynir
  • Tahıl – kırmızı mercimek, kurufasulye, nohut ezmeleri