Su ve içecekler vücut su dengesinin korunmasında önemlidir. Günde böbreklerden 1500 ml, deriden 500 ml, bağırsaklardan 300 ml ve solunumla 300 ml olmak üzere yaklaşık 2500 ml su kaybı olur. Bu kayıp yiyecek ve içeceklerle alınan su ile yerine konmalı, ‘’hidrayon’’ denilen su dengesi sağlanmalıdır. Kaybolan suyun yerine konmaması durumunda vücut suyunun azalması ‘’dehidratasyon’’ olarak tanımlanır. Aşırı su kaybı tehlikelidir.
Vücut su hacmi kaybı % | Etki |
0-1 | Susama |
2 | Şiddetli susama, huzursuzluk, iştah kaybı |
3 | Kan hacminde azalma, fiziksel performans bozukluğu |
4 | Fiziksel çalışma için güç sarfı |
5 | Konsantre olamama |
6-7 | Isı artışını düzenleyememe |
8-9 | Baş dönmesi, aşırı halsizlik, solunumda zorlanma |
10 | Kas spazmı, uykusuzluk |
11 | Böbrek işlev bozukluğu, kan dolaşımında yetersizlik |
GÜNLÜK SU GEREKSİNMESİ= 35 ML X VÜCUT AĞIRLIĞI (KG)
Sıcak havada, fazla fiziksel aktivite yapıldığında, diyette protein ve tuz miktarı fazla olduğunda terleme ve böbrekler, ateşli hastalıklarda solunum, ishalde bağırsak yollarıyla su atımı yükselir ve sıvı gereksinimi artar.
Sıvı ihtiyacı öncelikle suyla karşılanmalıdır. Su dışındaki içecekler çay, kahve, bitkisel çaylar, süt, ayran, kefir meyve suyu, sebze suları, soda, maden suyu, şeker eklenmiş gazlı içecekler, enerji içecekleri, sporcu içecekleridir. Günlük önerilen sıvı alımı erkekler için 2500 ml ve kadınlar için 2000 ml’dir.
SAĞLIKLI AĞIRLIĞIN SÜRDÜRÜLMESİNDE VE OBEZİTENİN ÖNLENMESİNDE SAĞLIKLI İÇECEK SEÇİMİ ÖNEMLİ BİR ADIMDIR.