Dünya Otizm Farkındalık Ayı
Birleşmiş Milletler nisan ayını “Dünya Otizm Farkındalık Ayı” olarak 2 Nisanı ise “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan etmiştir. Bu kapsamda her yıl nisan ayında ülkemize çeşitli farkındalık faaliyetleri ile otizmin önemine dikkat çekilmektedir.
Otizm Spektrum Bozukluğu(OSB) Nedir?
Otizm Spektrum Bozukluğu doğuştan gelen ya da erken çocukluk döneminde başlayan sosyal-iletişimsel alanda sınırlı ve belirgin yetersizlik, tekrarlayıcı davranışlar, rutine bağlılık, aynılıkta ısrarcılık, duyusal uyaranlara aşırı duyarlılık ya da duyarsızlık şeklinde kendini gösteren nörogelişimsel bir farklılıktır.
Otizm Spektrum Bozukluğunun Belirtilerini Nedir?
Her çocukta farklı belirtiler gözlemlenmekte ve çocuğun içinde bulunduğu gelişim dönemini göz önünde bulundurarak göz temasından kaçınma, ismi söylendiğinde tepki vermeme, kısıtlı jest ve mimikler, yaşıtlarının oyunlarına ilgi duymama, konuşmada gecikme, tekrarlayıcı davranışların varlığı, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi sıklıkla gözlemlenen belirtilerdir.
Çocuğunuzun Otizmli Olduğunu Düşünüyorsanız Ne Yapmalısınız?
Çocuğunuzda otizm belirtileri olduğundan şüpheleniyorsanız aile hekiminize başvurabilirsiniz. Aile hekiminiz çocuğunuzu OSB Tarama ve Takip Programı kapsamında değerlendirecek ya da en yakın çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanına başvurmanız konusunda yönlendirme yapacaktır.
Otizm Spektrum Bozukluğunun Tedavisi Nasıldır?
Henüz kesin bir tedavisi olmamakla birlikte erken tanı ve eğitimsel müdahaleler oldukça önemlidir. Ayrıca bireysel ve grup psikoterapileri ile gerekli görüldüğü durumlarda ilaç tedavisi de uygulanmaktadır.