Kurban Bayraminda
Sağlikli Beslenme
Toplumumuz için manevi değeri büyük
olan Kurban Bayramı'nın en güzel yanı aile, akraba ve arkadaşlarımızı ziyaret
etmemiz, bayram sofralarında en güzel yiyecekleri sohbetler eşliğinde
tüketmemizdir. Yapılan sohbetler çok güzeldir ancak sofrada kaldığımız zamanın
uzun olması nedeniyle ne yediğimizi ve ne kadar tükettiğimizi fark
etmeyebiliriz. Bu özel zamanı kilo, sindirim ve diğer sağlık sorunlarını
yaşamadan geçirmek için doğru beslenme davranışlarının devam ettirilmesi
gerekmektedir. Kurban Bayramı’nda bayram geleneklerimizden olan tatlı, şeker
tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır.
Özellikle bu dönemde şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet
(şeker) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Ancak sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon
kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken
önlemler herkes için geçerli olup her zaman özen gösterilmelidir. Unutulmaması
gereken en önemli husus, ihtiyacın üzerinde alınan bütün besinlerin yarar değil
zarar getireceğidir.
Kurban Bayramında Besin
Tüketiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
·
Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki
sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle
mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli,
buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme
yöntemiyle pişirerek tüketmelidir.
·
Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmayı içine tereyağı
veya kuyruk/iç yağı eklemeden kendi suyunda ve kısık ateşte pişiriniz.
·
Etler, C ve E
vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi
veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ taze sıkılmış meyve
sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin
sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini demirin emilimini
arttırır.
·
Kavurma ve kırmızı et
öğle öğününde tüketiniz, akşam öğününde ise sebze ve kurubaklagiller gibi posa
içeriği yüksek besinler tercih ediniz.
·
Etler yağlı gıdalar
olduğu için tüketirken hazırlama aşamasında görünür yağların ayrılmasına özen
gösteriniz.
·
Genel olarak sakatat tüketimi
de artmaktadır.Sakatların kolesterol içeriği oldukça yüksektir. Bu nedenle özellikle kolesterol hastaları ile
kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.
·
Etler kesinlikle çiğ
veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az
pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır.
·
Güne hafif bir
kahvaltı ile başlayanız, aşırı miktarda yemekten kaçınıp az az ve sık sık yemek
yiyiniz. Kalp krizi riskinin hızlı ve fazla yenen yemeklerden sonra daha yüksek
olacağını unutmayınız.
·
İkramlık olarak
çikolata ve şekere alternatif olarak vitamin ve mineralden zengin posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz
ve fındık gibi kuruyemişler tercih edebilirsiniz.
·
Bayram ziyaretleri
sırasında tüketilen fazla çay ve kahve tüketimi uykusuzluk, kalpte ritim
bozuklukları ve mide problemlerine sebep olabileceğinden bu tür içecekler
tüketilirken miktarlarına dikkat etmeye özen gösteriniz.
·
Diyabetliler, kalp
hastaları, böbrek hastaları, gut hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel
beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerinizi aksatmayınız.
·
Günde 2-2,5 L su
tüketmeye özen gösteriniz.
·
Bayram tatilinde
yürümek, egzersiz yapmak bayramı
sağlıklı bir şekilde geçirmenize yardımcı olacaktır.
·
Son olarak;
bayramlarda da yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun miktarda et
tüketirken çeşitlilik yaratmak için diğer besin grupları olan "süt
grubu", "ekmek grubu", "sebze grubu" ve "meyve
grubu" yiyeceklerini aynı öğünde birlikte tüketmeye özen gösteriniz.
Sağlıklı ve mutlu bayramlar dileriz.