KURBANDA BESLENME VE KENEYE DİKKAT
23 Haziran 2023


Sağlık Müdüründen Kurbanda Beslenme ve Kene Uyarısı
İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici: Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi beslenme ve kene konusunda uyarılarda bulundu.
Etleri sebze ve salatayla tüketin
Kurban Bayramı'nda etin bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilmesinin, midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olduğunu ifade eden Dr. Yemenici” Bu nedenle özellikle mide rahatsızlıkları yaşayan kişilerin eti 24 saat bekletmeden tüketmemesi gerektiğini söyledi.
Ayrıca bayram sabahı kahvaltı öğününün atlanmaması, C ve E grubu vitamin ve kalsiyumdan fakir olması nedeniyle etlerin mutlaka sebzelerle pişirilmesi veya C vitamininden zengin sebze, salata, meyve, meyve suyu gibi besinlerle tüketilmesi gerekiyor.
Sebzelerde bulunan C vitamini, etten alınan demirin emilimini de arttırıyor.
Kurban eti nasıl saklanmalı?
İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici” kurban etlerinin büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşeti veya yağlı kağıda sarılarak buzlukta veya derin dondurucuda saklanması gerekiyor. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derecede derin dondurucuda ise 3-4 ay süreyle saklanabiliyor. “
Kurbanlık hayvanlardan geçebilecek hastalıklara dikkat
Öte yandan kurbanlık hayvanlardan geçebilecek hastalıklara karşı da uyarılarda bulunan Dr. Yememenici” Kurban Bayramı nedeniyle hayvanlarla daha fazla temas edilmesi ve kurban eti tüketilmesi, hayvanlardan insanlara bulaşan bazı zoonotik hastalıklara maruz kalma riskini artırıyor. Zoonotik hastalıkların başında kist hidatik, şarbon ve bruselloz geliyor. Bu nedenle kurbanlık hayvan nakli ve alımından etlerin tüketilmesine kadar, sağlık ve hijyen kurallarına azami özen gösterilmesi, hem bireysel hem de çevre ve toplum sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
Keneye Dikkat
Kırsal arazide, ormanlık ve yeşil alanlarda bulunmasının yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda da olan kene için Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan transferleriyle birlikte kene transferleri de yaygındır. Özellikle hayvancılıkla uğraşanlar hayvanların kenelerini çıplak elle temizlemesinler. Kurbanlık hayvanın kesim öncesinde yıkanıp temizlenip, kenelerden dikkatli şekilde uzaklaştırıldıktan sonra kesim yapılmasını öneriyoruz. Kene türünün yaşam alanları ile uyumlu olan Doğu Karadeniz Bölgesinde, özellikle yaz aylarında kırsal alanlarda artan nüfus Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının sayısını artırdı. KKKA kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanıyor. Hayvanların ve hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla korunmasız temas sonucunda da insanlara bulaşabilen hastalık ölümcül sonuçlar doğurabiliyor
Hayvanlardaki Keneler Kesinlikle Çıplak Elle Çıkarılmamalı
Önümüzde Kurban Bayramı var ve hayvan transferleri olacak. Hayvan transferleriyle birlikte kene transferleri de vardır. Burada çok dikkatli olmak gerekiyor. Hayvanlardaki keneleri temizlerken keneleri çıplak elle tutmamak gerekiyor. İnternetten bunun yöntemini izleyerek de çıkartabilirler. Kurban keserken o stresli anda, hayvanda kene varsa temas sonucu keneler insan vücuduna geçebilir. Kurbanlık hayvanın kesim öncesinde yıkanıp temizlenip, kenelerden dikkatli şekilde uzaklaştırıldıktan sonra kesim yapılmasını öneriyoruz” diye konuştu.
Vücutta kene görmeleri halinde sağlık kuruluşuna gitsinler
Kişisel korunma yöntemlerinin önemine değinen Dr. Yemenici, “Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Özellikle hayvancılıkla uğraşanlar hayvanların kenelerini çıplak elle temizlemesinler. Kendi üzerinde kene gördükleri zaman en yakın sağlık kuruluşuna gidip keneyi çıkartmaları gerekiyor” dedi.