77. VEREM EĞİTİMİ VE FARKINDALIK HAFTASI BİLGİ NOTU (07-13 Ocak 2024)
08 Ocak 2024

Veremeğitimivefarkındalıkhaftasıetkinliklerinedendüzenlenmektedir?

·         Ülkemizde“VeremEğitimiveFarkındalık(Propaganda)Haftası”etkinlikleri1947yılındanitibarendüzenlenmektedir.

·         Tüberküloz, görülme sıklığı ve etkileri nedeniyle, küresel mücadele gerektiren önemli halk sağlığısorunlarıarasında bulunmaktadır.

·         Her yıl, ocak ayının ilk pazar gününü izleyen hafta boyunca, verem hastalığı ve bu hastalıklamücadelehakkındabilgilendirmeleryapılmakta vehastalığakamuoyunundikkatiçekilmektedir.

·         Buamaçlasempozyumlarvekonferanslardüzenlenmekte,okullardakompozisyonveresimyarışmalarıyapılmakta,vatandaşahastalıklailgilieğitimlerverilmekte,hazırlananafişvebroşürlerdağıtılmakta,yazılı ve görsel basınyoluylabilgilendirmeleryapılmaktadır.

Tüberkülozhastalığınınetkeninedir?

·         TüberkülozhastalığınınetkeniMycobacteriumtuberculosis complexbasilleridir.

·         Yavaşçoğalan,kültürde2-6haftadaüreyenveoksijenliortamdayaşayanbirbasildir.

·         Asitileboyavermediğindenasidedirençlibasil(ARB)denilir.

Tüberkülozhastalığınasılbulaşır?

·         Basilinkaynağı,hiçtedavigörmemişveyadüzenlitedaviolmamışakciğervelarinks(gırtlak)tüberkülozuolanhastalardır.

·         Hastainsanlardanöksürmevehapşırmaileortamayayılanmikrobunsolunumyoluilealınmasısonucuhastalıkbulaşır.

·         Balgamyaymasıpozitif olanveakciğerindekavitesi bulunanhastalardahafazlabasilsaçarlar.

·         Tüberkülozhastasıylaaynıortamdabulunmasüresi,ortamınbüyüklüğüvehavalanmadüzeyibasilinbulaşmasında önemliolan faktörlerdendir.

·         Ensıkbulaşma,hastanınailebireylerineveyakınçalışmaarkadaşlarınaolur.

·         Düzenliilaçkullanımıilebasilsayısıçokkısasüredeazalır.Hastalarınçoğunda,ortalama2-3haftadabulaştırıcılıkyokolur.

Tüberkülozenfeksiyonuiletüberkülozhastalığıarasındakifarklarnelerdir?

·         Tüberkülozenfeksiyonu,tüberkülozbasilininvücuttasessizolarakdurduğu;hastalıkşikayetlerinin bulunmadığı, hastalığın klinik, laboratuvar ve radyolojik bulgularının görülmediğidurumdur.Latenttüberkülozenfeksiyonu (LTBE)olarakda adlandırılmaktadır.

·         Tüberküloz enfeksiyonu, basilin vücuda girmesinden 8-10 hafta sonra tüberkülin deri testi (TDT)yapılaraktespitedilebilir.

·         Tüberküloz enfeksiyonu olan kişilerin yaklaşık %10’unda, yaşamlarının bir döneminde tüberkülozhastalığı gelişebilir.

·         Enfekteoluphastalığıgeliştirmeyenkişiler,enfeksiyonubaşkalarınabulaştırmazlar.

 

·         Tüberkülozhastalığı,tüberkülozlailgiliklinikbelirtivebulgularınortayaçıktığıdurumdur.

·         Vücut direncini düşüren durumlar, bağışıklığı etkileyen hastalıklar ve etkenler hastalığın ortayaçıkmasındaroloynar.

·         HIV/AIDS,vücutdirenciniençokdüşürenhastalıklardanbiriolduğuiçintüberkülozileHIV/AIDSbirlikteliği sıktır.

·         Diabetesmellitus,kronikböbrekyetmezliği,bazıkanserler,ilaçvealkolbağımlılığı,tütünkullanımıvesilikozisdevücutdirencinidüşürerektüberkülozhastalığınınortayaçıkmasınazeminhazırlayabilir.

·         Bebek ve çocuklarda, vücut direnci düşük olduğundan, hastalığa yakalanma riski erişkinlere göredahafazladır.


·         Tüberkülozhastalığıençokakciğerlerdegörülmeklebirlikte(%60-70)saçvetırnakhariçtümdokuveorganlarıtutabilir.

·         Hastalığın en sık görüldüğü diğer organ ve dokular; plevra, lenf bezleri, kemikler, böbrekler vebeyin zarıdır.

 

Tüberkülozhastalığınınbelirtilerinelerdir?

·         Genel yakınmalar; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş ve gece terlemesidir. Küçük çocuklardakiloalmada duraklama,büyümeveyagelişme geriliğiolabilir.

·         Solunumsistemiyakınmaları;öksürük,balgam,öksürüklekantükürme,kanlıbalgam(hemoptizi),göğüs-sırt-yan ağrısıvenefes darlığıdır.

·         Diğer organları tutan akciğer dışı tüberküloz hastalığında ilgili organa ait bulgular görülebilir.Örneğin kemik ve eklem tüberkülozunda kalça, diz veya omurgada şişlik, ağrı, akıntı; larinkstüberkülozundaseskısıklığı,lenfbezitüberkülozundalenfbezibüyümesi,akıntı,böbrektüberkülozundaidrarda kan, iltihapyapabilir.

·         Bazıhastalardayakınmaolmayabilir;özelliklebağışıklığıbaskılanmışveyaşlıhastalarda.

·         Yaşlı hastalarda tüberküloz atipik olarak ortaya çıkabilir. Tüberkülozu olan bazı yaşlı hastalartüberkülozun klasik belirtilerini (örn. öksürük, kanlı balgam, ateş, gece terlemesi ve kilo kaybı)göstermeyebilir.Buhastalardatüberküloz,fonksiyonelkapasitededeğişiklikler(örn.günlükyaşamaktiviteleri),kronikyorgunluk,bilişselbozukluk,yemebozukluğu(anoreksiya)veyadüşükdereceliateş(uzun süreliveaçıklanamayan)ile ortaya çıkabilir.

·         İki-üç haftadan uzun süren ve non-spesifik antibiyotik tedavisi almış olmasına rağmen klinik yanıtalınamayanöksürükvarlığındatüberkülozhastalığından şüphelenmekgerekir.

 

Tüberküloztanısınasılkonulur?

·         Hastalığın kesin tanısı, balgamda tüberküloz basilinin görülmesi ile konulur. Basilin mikroskoptagörülmesi ya da kültürde üremesi gereklidir. Son yıllarda yaygınlaşan moleküler tanı testleri degeçerli tanıaraçlarıarasında yeralmaktadır.

·         Hastalığın bulguları yavaş gelişir. Hastanın klinik ve radyolojik bulguları, hastalıktan şüphelenmeyisağlar.

·         Tüberkülin deri testi (TDT)’nin pozitif olması vücutta basil olduğunu gösterir. Bu durum tüberkülozenfeksiyonu veya tüberküloz hastalığını işaret edebilir. Dolayısıyla TDT, tüberküloz hastalığınınkesintanısında kullanılmaz.

 

Tüberkülozhastalarınınbildirimivekaydızorunlumudur?

·         Tüberküloz,bildirimizorunlubirhastalıktır.

·         Tanıyıkoyantümsağlıkkurumvekuruluşları,hastalarını,24saatiçindeİZCİ*veyaUTS**sisteminekaydederekbildirimde bulunmalıdır.

·         Tanıkonulantümtüberkülozhastalarınınveremsavaşıdispanserikaydınaalınmasıgereklidir.

 

İZCİ*:BulaşıcıHastalıkSürveyansveErkenUyarıSistemi                 UTS**:UlusalTüberkülozSistemi

 

Tüberkülozhastalığınıntedavisinasılyapılır?

·         Tüberküloztedavisi,tümsağlıkkuruluşlarında,Bakanlığımız tarafındanyayımlanmışolan“TanıveTedavi Rehberi” ile belirlenmişstandartlara uygun olarakyapılır.

·         Yenitüberkülozhastalarınıntedavisi; ikiay4’lüvedörtay2’liilaçlaolmaküzere6aysürmektedir.

·         Tedavidekullanılanbütünilaçlar,ilgilisağlıkkuruluşlarıtarafından ücretsizverilir.

·         İlaçlarındüzenlikullanılmasıtedavininbaşarısıiçinoldukçaönemlidir.

·         Hastanın,tercihenbirsağlıkpersoneliningözetimindeilaçlarınıalmasışeklindeuygulanan“doğrudangözetimli tedavi(DGT)”düzenliilaçkullanılmasıiçinenuygunyoldur.


·         Tedavisonlandırılanakadar,hastanınaylıktakiplerininveremsavaşdispanserindeyapılmasıuygundur.

İlacadirençlitüberküloznedir?

·         Tedavide kullanılan ilaçların eksik alınması ya da düzensiz kullanılması halinde, tüberküloz basiliilaçlaradirenç kazanabilir.

·         Dünya Sağlık Örgütünün tahminlerine göre yeni tüberküloz olgularının %3,3’ü ve önceden tedavigörmüşolgularınise%17,0’siRifampisinedirençli yadaçokilacadirençlidir.

·         Dirençlitüberkülozundahaileriaşamasındabazıikinciseçenekilaçlaradadirençgelişmekteolupbudurumayaygın ilaçdirencidenmektedir.

·         İlacadirençlitüberkülozhastalığınıntedavisizorvedahauzunsürelioluptümdünyadaönemigittikçeartmaktadır.

·         Ülkemizdedirençlitüberkülozhastalarınıntedavisi,referanshastaneolaraktanımlanmışolanAnkaraAtatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları ve GöğüsCerrahisiEğitimveAraştırmaHastanesi,İstanbulSüreyyapaşaGöğüsHastalıklarıveGöğüsCerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs CerrahisiEğitimveAraştırmaHastanesiyanı sırabazı üniversite hastanelerindeyapılmaktadır.

 

Temaslımuayenesi vekoruma tedavisinedengereklidir?

·         Bulaştırıcıdönemdeolantüberkülozhastasıileaynıortamdabulunanvetüberkülozbasilinemaruzkalankişilere “temaslı”denir.

·         Tüberküloz hastasının temaslılarıverem savaşdispanserlerindeücretsiz olarak muayeneedilirvegerekli tetkikleriyapılır.

·         Hastaolduğutespitedilentemaslılartedaviedilir.Hastaolmayanfakatenfeksiyonyadahastalıkriskitaşıyantemaslılarkorumatedavisine alınır.

·         Korumatedavisitekilaçlave 6aysüreyleyapılır.

 

Veremaşısıkimlereuygulanır?

·         TüberkülozhastalığındankorunmadaBCG(BacilleCalmetteGuerin)aşısı kullanılmaktadır.

·         BCGaşısı, doğumdan sonraikinciayınıbitirenbebeklereaile sağlığımerkezleriya da veremsavaşıdispanserlerinde ücretsizolarakyapılmaktadır.

·         BCGaşısı,belirlenenzamanıiçerisindeyapılmamasıhalinde,tüberkülinderitesti(TDT)sonucunagöre6 yaşa kadaruygulanabilir.

·         BCGaşısı,özellikleçocuklardaağırseyredentüberkülozhastalığını(menenjitvemiliyerTB)önlemedeetkilidir.

 

Tüberkülozhastalarınahangihallerdeşartlınakdiyardımverilir?

·         Tüberkülozhastalığı,sağlığınyanısıraekonomikvepsiko-sosyalkayıplaradanedenolmaktadır.

·         Busebeple,tüberkülozhastalarınındesteklenmesivetedaviuyumlarınınsağlanmasıgerekmektedir.

·         Ülkemizde,BakanlığımızileAileveSosyalHizmetlerBakanlığıarasındayapılanprotokolkapsamında,tüberkülozhastalarıiçin“DüzenliNakdiYardımProgramı” başlatılmıştır.

·         Program kapsamında, ekonomik ve sosyal güçlük yaşadığı “Sosyal Yardımlaşma ve DayanışmaVakfı” tarafından tespit edilen tüberküloz hastalarına, ilaçlarını DGT ile düzenli bir şekilde almasıkoşuluylatedavisüresincenakdiyardımverilmektedir.

 

Dünyadatüberkülozhastalığınadairgüncelverilernelerdir?

·         Tüberkülozhalendünyagenelindeönemlibirhalksağlığı sorunuolmayadevametmektedir.

·         Dünyadayaklaşıkikimilyarinsanın tüberkülozbasiliileenfekte olduğutahminedilmektedir.

·         Buinsanların%5-10’ununyaşamlarınınbirdönemindetüberkülozhastasıolmariski bulunmaktadır.

·         Tüberkülozgenellikleekonomikolaraküretkenyaşgrubundakierişkinleritutmaktadır.


·         DünyaSağlıkÖrgütü(DSÖ)KüreselTüberküloz2023RaporunagöreCOVID-19pandemisikaynaklıtanıvetedavihizmetlerineerişimdekiaksaklıklarnedeniile2020ve2021yıllarındatüberküloztanısıalan ve tedavi edilen kişi sayısındaki azalma, ölen kişi sayısı ve hastalık yükü üzerindeki olumsuzetki, 2022 yılında küresel çapta yaşanan iyileşme ile tersine dönmeye başlamıştır. Ancak 2022'de detüberküloz, dünyada tek bir enfeksiyon etkeni kaynaklı ölümlerin içinde COVID-9'dan sonra ikincisırada yer almaya devam etmiştir. Tüberkülozla mücadele kapsamında küresel tüberküloz hedeflerikaçırılmışya dahedeftensapmıştır.

·         2022'de dünya çapında yeni TB tanısı alan kişi sayısı 7,5 milyon olarak bildirilmiştir. Bu sayı,DSÖ'nün TB’yi küresel olarak izlemeye başladığı 1995 yılından bu yana en yüksek sayı olup,2019'daki7,1milyonlukCOVID-19öncesitemelseviyenin(veöncekitarihselzirvenin)deüzerindedir (2020'de 5,8 milyon, 2021'de 6,4 milyon). 2022'deki sayı, muhtemelen önceki yıllardatüberkülozgeliştirenancakCOVID-19kaynaklıaksaklıklarnedeniyletanıvetedavisigecikenkişileriiçermektedir.

·         2020 ve 2021 yıllarında yeni tüberküloz tanısı alan kişi sayısındaki küresel azalmanın büyük birkısmını(≥%60)oluşturanHindistan,EndonezyaveFilipinler2022'detoparlanarak2019seviyelerininüzerineçıkmıştır.

 

 graf



 

 

Şekil 1.YıllaragöredünyadasaptananTBolgusayısı 2005-2022.

 

 

DünyaSağlıkÖrgütü’nüntahminlerinegöre;

·         2022yılında,dünyagenelinde5,8milyonerkek,3,5milyonkadın,1,3milyonçocuk(≤14yaş)olmaküzere yaklaşık 10,6 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmıştır ve 1,3 milyon kişi tüberküloznedeniyle hayatınıkaybetmiştirve bunların 167.000’iHIV+TBhastasıdır.

·         Tüberküloz, bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölüm sebepleri arasında COVID-19 hastalığındansonraikincisırada yeralmaya devametmiştir.

·         Çokilacadirençli(ÇİD)tüberkülozhastaları problemolmayadevametmiştir.

·         İlacadirençlitüberkülozhastalıkyükünün2020ile2022arasındaarttığıtahminedilmektedir.2022'de

410.000yeniRD-TB(RifampisinDirençli-TB)olgusubildirilmiştir.


·         Tüberkülozileküreselmücadelekapsamındauygulananetkintanıvetedaviprogramlarısayesinde2000-2022yıllarıarasındayaklaşık75 milyon hayat kurtarılmıştır.

 

Dünya SağlıkÖrgütütarafındantahminiolarakhesaplanan TBİnsidansveMortalite HızlarıTablo-1’deveTedaviBaşarısıOranları Tablo-2’de yeralmaktadır.

 

Tablo1.Dünya,TürkiyeveDSÖBölgelerineGöreTahmini TBİnsidansveMortaliteHızları,2022

 

Bölge

İnsidans(100.000’de)

Mortalite(100.000’de)

GüneyDoğuAsyaBölgesi

234

30,30

AfrikaBölgesi

208

35,50

DoğuAkdenizBölgesi

110

10,27

BatıPasifikBölgesi

96

5,39

AmerikaBölgesi

31

3,40

AvrupaBölgesi

25

2,58

Türkiye*

14

0,41

DünyaGeneli

133

16,10

*Türkiye53ülkedenoluşan DSÖAvrupaBölgesindeyeralmaktadır.

 

 

Tablo2.Dünya,TürkiyeveDSÖBölgelerineGöreTedaviBaşarısı Oranları,2021

 

Bölge

Yeni ve Nüks Olgularda TedaviBaşarısı(%)

Önceden Tedavi GörmüşOlgulardaTedaviBaşarısı**(%)

DoğuAkdenizBölgesi

92

74

AfrikaBölgesi

88

71

GüneyDoğuAsyaBölgesi

88

83

BatıPasifikBölgesi

88

79

AmerikaBölgesi

72

40

AvrupaBölgesi

69

59

Türkiye*

80

58

DünyaGeneli

87

78

**Öncedentedavigörmüşolgular:Tedavibaşarısızlığındangelen vetakipdışıkalıpdönenolgular.

*TürkiyeDSÖAvrupaBölgesindeyeralmaktadır.

 

 

Türkiye’detüberkülozhastalığınadairgüncelverilernelerdir?

Tablo1’deyıllaragöretoplamolgusayısı,yenivenüksolgusayısıveinsidanshızlarısunulmuştur.

Tablo3.YıllaraGöreToplam,Yeni+NüksTBOlguSayısıveİnsidansHızları,2005-2022.


 

Yıllar

Nüfus*

Toplam olgusayısı

Yeni+Nüks OlguSayısı

İnsidans(100.000'de)

2005

68.860.540

20.535

20.262

29,4

2006

69.729.970

20.526

20.078

28,8

2007

70.586.256

19.694

19.241

27,3

2008

71.517.100

18.452

18.074

25,3

2009

72.561.312

17.402

17.120

23,6

2010

73.722.988

16.551

16.253

22,0

2011

74.724.269

15.679

15.407

20,6

2012

75.627.384

14.691

14.405

19,0

2013

76.667.864

13.409

13.170

17,2

2014

77.695.904

13.378

13.108

16,9

2015

78.741.053

12.772

12.550

15,9

2016

79.814.871

12.417

12.186

15,3

2017

80.810.525

12.046

11.821

14,6

2018

82.003.882

11.786

11.576

14,1

2019

83.154.997

11.401

11.247

13,5

2020

83.614.362

8.925

8.830

10,6

2021

84.680.273

9.156

9.047

10,7

2022

85.279.553

9.851

9.723

11,4



grMetin Kutusu: İnsidans (100.000'de)*2005-2006yıllarındaTÜİK’inprojeksiyonverileri,2007yılındanitibarenADNKSverilerikullanılmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekil2.YıllaraGöreTüberkülozİnsidansı(Yeni+nüksolguhızı)veDSÖTahminiTBİnsidansı,Türkiye,2005-2022.


·         Türkiye’detüberkülozgörülmesıklığı(insidans)COVID-19pandemisiöncesidönemdeheryılyaklaşık%3-5oranındaazalırkenCOVID-19pandemisinitakipeden2020yılında2019yılınagöre

%22’likdüşüşsaptanmıştır.2021yılında2020ilebenzerolanTBinsidansı2022yılındayüzbinde11,4saptanmıştır (Tablo1ve Şekil1).

 

 

·         2022yılındaveremsavaşıdispanserlerinekayıtlıtoplamtüberkülozvakasayısı 9.851’dir.

·         2022yılıtüberkülozhastalarının%93,7’si(9.235olgu)yeniTBolgusu,%6,3’ü(616olgu)öncedentedavi görmüşolgulardır.

·         Toplamolguların5.648’i (%57,3)erkek,4.203’ü(%42,7)kadındır.

·         Hastaların6.188’i(%62,8)akciğertüberkülozuiken,3.663hastada(%37,2)akciğerdışındakiorganlar(lenf bezleri,plevra,kemik, böbrek, beyinvb.) tutulmuştur.

·         2022yılıhastalarının%15,6’sı(1.538hasta)yabancıülkedoğumluhastadır.