21 Mayıs Dünya Süt Günü
21 Mayıs 2018

Uluslararası Sütçülük Federasyonu‘nun 1956 yılında aldığı bir karar gereğince, 21 Mayıs günü, Federasyon‘ a üye tüm ülkelerde "Dünya Süt Günü" olarak kutlanmaktadır. Bu çerçevede, 21 Mayıs Dünya Süt Günü‘ nün içinde bulunduğu 21-25 Mayıs tarihlerini kapsayan hafta bizim ülkemizde de "Süt Haftası" olarak kutlanmaktadır.

Süt; besin ögelerinden protein, karbonhidrat, yağ grubu ile minerallerden; kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko ,vitamin olarak A, B, D, E ve K vitamini içeren çok zengin bir gıdadır.Süt beslenme değerinin yüksekliği yanında, vücut fonksiyonlarını düzenleyen, gelişmesini sağlayan, kemik ve diş oluşumunda önemli yeri olan temel bir gıda maddesidir.

Süt, sadece bebeklikte değil, insan yaşamının her evresinde tüketilmesi gereken bir besin, ancak Türkiye’deki süt tüketiminin gelişmiş ülkelerle kıyaslanamayacak derecede düşüktür. Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre, kişi başına Avrupa Birliği’nde 10.7, ABD’de 11.8 kat daha fazla süt içiliyor. Araştırmalar da gelişmiş ülkelerde 139 litreye ulaşan yıllık kişi başı süt tüketiminin Türkiye’de 25 litreyi geçmediğini gösteriyor. Bugün, yıllık kişi başına içme sütü tüketimi Finlandiya’da 139, İngiltere’de 100, Rusya’da 94, İtalya’da 63 litreyi buluyor.

Yeterli ve dengeli beslenme için çocuk, ergen, gebe, emzikli ile menopoz sonrası kadınların günde 3-4, yetişkinlerin günde 2 su bardağı süt veya süt ürünleri tüketmeleri gerekmektedir.

 

           Sağlığınız için, her gün süt içmeyi ihmal etmeyin..                                        

 

                                                                                                                                                      Dr. Engin PEHLİVAN

                                                                                                                                                       İl Sağlık Müdürü