Uluslararası Sütçülük
Federasyonu‘nun 1956 yılında aldığı bir karar gereğince, 21 Mayıs günü,
Federasyon‘ a üye tüm ülkelerde "Dünya Süt Günü" olarak
kutlanmaktadır. Bu çerçevede, 21 Mayıs Dünya Süt Günü‘ nün içinde bulunduğu
21-25 Mayıs tarihlerini kapsayan hafta bizim ülkemizde de "Süt
Haftası" olarak kutlanmaktadır.
Süt; besin ögelerinden protein, karbonhidrat, yağ grubu ile
minerallerden; kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko ,vitamin olarak A, B, D, E ve
K vitamini içeren çok zengin bir gıdadır.Süt beslenme değerinin yüksekliği yanında, vücut fonksiyonlarını
düzenleyen, gelişmesini sağlayan, kemik ve diş oluşumunda önemli yeri olan
temel bir gıda maddesidir.
Süt, sadece bebeklikte değil,
insan yaşamının her evresinde tüketilmesi gereken bir besin, ancak Türkiye’deki
süt tüketiminin gelişmiş ülkelerle kıyaslanamayacak derecede düşüktür. Türkiye
Ziraat Odaları Birliği verilerine göre, kişi başına Avrupa Birliği’nde 10.7,
ABD’de 11.8 kat daha fazla süt içiliyor. Araştırmalar da gelişmiş ülkelerde 139
litreye ulaşan yıllık kişi başı süt tüketiminin Türkiye’de 25 litreyi
geçmediğini gösteriyor. Bugün, yıllık kişi başına içme sütü tüketimi
Finlandiya’da 139, İngiltere’de 100, Rusya’da 94, İtalya’da 63 litreyi buluyor.
Yeterli ve dengeli beslenme için çocuk, ergen, gebe, emzikli
ile menopoz sonrası kadınların günde 3-4, yetişkinlerin günde 2 su bardağı süt
veya süt ürünleri tüketmeleri gerekmektedir.
Sağlığınız için, her gün süt
içmeyi ihmal etmeyin..
Dr.
Engin PEHLİVAN
İl Sağlık Müdürü